VAIN YKSI TIE

Yksi tie

Yksi tie’ radio-ohjelmat Radio Patmoksella joka tiistai klo 20:30 ja uusintana sunnuntaisin klo 19:30.

KENT NYMAN ’Risti on valttia’ ti 13.4 klo 20:30 ja su 18.4 klo 19:30

Jumala kutsui Kent Nymania jo 6-vuotiaana, mutta vasta vankilavuosien jälkeen, hän tuli uskoon.

Kun Kent asui Ruotsissa, hän joutui jo pienenä poikana näkemään väkivaltaa kotonaan. Vanhempien eron jälkeen hän jäi isänsä hoiviin, ja rikolliskierre alkoi. Kent muistaa kuitenkin lapsuudestaan pienen, tulisieluisen naisen sanat ’Risti on valttia’, jotka nainen lausui yllättävässä tilanteessa. Tuo Herran palvelija toi Jumalan kutsun Kentin elämään, jonka hän koki uudelleen ollessaan Helsingin lääninvankilassa Katajanokalla.

Mia Joki laulaa säveltämänsä kappaleen ’Hän tulee’ (CD:ltä ’Kuin kyyhkynen’). Harri Joki kertoo elävin esimerkein, kuinka Jumala käyttää ja pelastaa ihan tavallisia ihmisiä.

JUHA HEINONEN ’Minä rakastan sinua’ ti 20.4 klo 20:30 ja su 25.4 klo 19:30

Nuorisotyön johtaja ja vuosia Pohjoismaitten suurinta kristillistä nuorisotapahtumaa järjestänyt, Juha Heinonen, kertoo, miten kaikilla meillä on omat heikkoutemme ja miten Jumala voi käyttää heikkoa.

Juha Heinonen paljastaa, miten hän 2-vuotiaana sai puhevian ja kuinka Jumala siitä huolimatta on käyttänyt häntä puhujana tuhansille nuorille mm. Maata näkyvissä -festareiden kautta. Juha kertoo myös, miten Jumala puhui hänelle suoraan ja hän oppi, ettei pidä aliarvioida Jumalan Voimaa ja väheksyä rukousvastauksia.

Mia Joki esittää Vain yksi tie -sarjan tunnuskappaleen ’Iankaikkisen elämän’ (CD.ltä ’Uskollinen’). Harri Joki jatkaa Juhan aihetta ’Minä rakastan sinua’, kertomalla koskettavan kertomuksen autistisesta pikkupojasta.

ANTERO FORSS ’14-vuotiaana kadulle’ ti 27.4 klo 20:30 ja su 2.5 klo 19:30

Isä otti Antero Forssin syliin ensimmäisen kerran pojan ollessa 14-vuotias, silloin nyrkkeilyä harrastanut isä löi poikaa. Sen hetken jälkeen Antero lähti kadulle yli 20 vuodeksi.

Kadulla päihteet ja rikollisuus veivät nuoren pojan mennessään. Ruokakin piti varastaa ja lopulta Antero joutuikin vankilaan. Vuonna 1985 Antero löysi itsensä Sastamalasta kahden uskovan luota, siellä hänen elämänsä muuttui.

Mia laulaa puhuttelevan kappaleen ’Armoistuin’. Harri Joki kertoo Paavalista.

Osmo
Pauli
Jussi

OSMO RÄISÄNEN, PAULI BLOMERUS ja JUSSI JOKISAARI ’Äidin rukous’ ti 4.5 klo 20:30 ja su 9.5 klo 19:30

Kolme äitiä rukoili lastensa puolesta vuosia. Jumala vastasi äitien rukouksiin. Kaikki kolme miestä tulivat uskoon.

Kaikki kolme ovat vankilatyön veteraaneja. Jussi Jokisaari on kirjailija ja evankelista. Pauli Blomerus oli vajonnut jo puliukkoasteelle, kun vuonna 1979 hänen elämänsä muuttui niin, että sitä ihmettelivät paikalliset poliisitkin. Oman todistuksensa kertoo akaalainen Osmo Räisänen. Hän oli 11 kertaa vankilassa, kun 1984 Mikkelin vankilan sellissä Jeesus pelasti Osmon.

Mia Joelta kuullaan kappale ’Älkää murehtiko’ (CD:ltä ’Aamuruskon maa’).

OLLI SEPPÄNEN ’Suuri kenraali vankilassa uskoon’ ti 11.5 klo 20:30 ja su 16.5 klo 19:30

Merkittävä suomalainen kenraali, Lennart Oesch tuomittiin sotarikollisena vankilaan. Tuo aika koitui kuitenkin hänelle pelastukseksi.

Olli Seppänen on ilmavoimien entinen opettaja ja hävittäjälentäjä. Eläkkeelle jäätyään hän on toiminut Kansan Raamattuseuran koulutajana. Olli kertoo kenraali Oeschista, joka oli marsalkka Mannerheimin luottomies sodan aikana. Sotien jälkeen hänet kuitenkin tuomittiin vankilaan, jossa hän ja monta muuta korkea-arvoista miestä tuli uskoon Frank Mangsin käytyä julistamassa siellä. Tämä paljastui kirjeestä, minkä Jukka Rokka sai käsiinsä Oeschin sisaren luona.

Harri Joki kannustaa rukoilemaan Suomen kansan puolesta. Mia Joki laulaa aiheeseen sopivan laulun: ’Kiittää mä saan’ (CD:ltä ’Sulle valmis’).

Pekka Nyyssönen
Pekka ’Vespa’ Vesamäki

Kaksi Gospel Riders motoristia kertoo elämänmuutoksestaan. Molemmat olivat sotkeneet elämänsä, mutta usko Jeesukseen antoi uuden pohjan ja vapauden.

Pekka ’Vespa’ Vesamäki sotkeutui nuorena transsendenttiseen meditaatioon. Hän jätti kihlattunsa ja lähti töihin tivoliin Norjaan. Jumala vastasi Pekan äidin rukouksiin, Pekka tuli uskoon ja on tällä hetkellä Gospel Ridersien Tampereen aluevastaava.

Pekka Nyyssönen tuli uskoon 15-vuotiaana, mutta ajautui kauaksi Jeesuksesta. Fyysisen ja psyykkisen sairauden ja avioeron jälkeen hän
oli valmis palaamaan takaisin.

Mia Joki esittää kappaleen ’Monta kulkijaa’, mikä löytyy hänen Gospel Riders CD:ltään ’Sulle valmis’.

JARI SULKUNEN ’Hyppy kuolemaan ja pelastus’ ti 25.5 klo 20:30 ja su 30.5 klo 19:30

Jari Sulkunen oli huumediileri ja narkomaani. Hän yritti itsemurhaa hyppäämällä 15 metristä jäälle Kuokkalan sillalta Jyväskylässä. Jumala varjeli ja Jari jäi henkiin.

Myöhemmin hän rukoili Jumalaa vankimielisairaalassa ja hänen elämänsä muuttui täysin.
Harri Joki kertoo vertauksen lampaista ja paimenesta, sekä perheen Beni-koirasta.
Mia Joki laulaa kappaleensa ’Matkalla Taivaaseen’ (CD:ltä ’Sulle valmis’)

JUSSI TAIPALE ’Ammattilaiset eivät voineet auttaa’ ti 1.6 klo 20:30 ja su 6.6 klo 19:30

Henkirikos pysäytti. Jussi Taipale on lahjakas kitaristi, laulaja ja lauluntekijä. Hänet huostaanotettiin 7-vuotiaana. Jo nuorena päihteet veivät hänet mukanaan.

Hän joutui koulukotiin ja sitten alkoi vankilakierre. Jussi kertoo Jumalan tekemästä sisäisestä muutoksesta. Ennen hän selitteli asioita, nyt hän haluaa puhua vain totuuden. Ja se on kannattanut, sillä hovioikeudenkin tuomio tipahti puoleen.

Mia ja Harri Joki esittävät Gospel Riders CD:nsä nimikkokappaleen ’Sulle valmis’.

JUHANI MÄENPÄÄ ’Kapteeniluutnantti kutsuttiin Taivaan sotajoukkoihin’ ti 8.6 klo 20:30 ja 13.6 klo 19:30

Teknikkokapteeniluutnantti (evp) Juhani Harjunpää tuli uskoon 51 vuotta sitten. Lähes yhtä kauan hän on tehnyt vankilatyötä ja saanut julistaa evankeliumia kotikaupungissaan Riihimäellä ja vankiloissa eri puolella Suomea.

Kerran hän tapasi Prisman vessassa ’liivimiehen’, eli rikollisjärjestön jäsenen. Tämä mies puukotettiin jonkin ajan kuluttua, mutta sitä ennen Juhani sai johdattaa miehen ja hänen vaimonsa ja vielä myöhemmin myös miehen tappajan uskon tielle.
Mia Joki laulaa kappaleen ’Lintunen’.
Harri Joki puhuu 90-vuotiaasta naisesta, jonka Jumala paransi koronasta lääkäreiden suureksi ihmetykseksi.

PENTTI OLKKONEN ’Kaatopaikalta saarnamieheksi’ ti 15.6 klo 20:30 ja su 20.6 klo 19:30

Kahdeksanvuotiaana hän ampui oman isänsä. Yhdeksänvuotiaana hän tappoi opettajan. Useiden vankilavuosien jälkeen tuli käännepiste kaatopaikalla.

Pentti Olkkosen menneisyys oli karmea, mutta Jumalan armo riitti. Kun Pentti oli lopettamassa elämäänsä kaatopaikalla rotta vierellään, Agape-kodin johtaja kuuli laukauksen…

Uskoon tulon jälkeen huumeet, rikollisuus, väkivalta ja vankilakierre jäivät taakse. Pentistä tuli uusi mies. Hän on toiminut jo vuosia Suomen Raamattuopiston julistustyössä.

Mia Joki laulaa ennenjulkaisemattoman voimakkaan kappaleen ’Ota suojaasi’. Harri Joki kertoo teologian professorista, joka halusi antaa opetuksen oppilailleen.

TURKKA AALTONEN ’Yllättävä asianajaja’ ti 22.6 klo 20:30 ja su 27.6 klo 19:30

Kesäjaksossa puhuu evankelista ja kirjailija Turkka Aaltonen. Mukana myös Joen tyttöjen laulama Suvivirsi.

Turkka Aaltonen tuli uskoon 21-vuotiaana. Hän toimi kokkina kymmenen vuotta ja suunnitteli omaa ravintolaa, mutta Jumala kutsuikin korvin kuultavalla äänellä Turkan omaan palvelukseensa. Turkka on julistanut evankeliumia mm. tehtaissa, vankiloissa ja päihdetyössä. Turkka kertoo miehestä, joka aiheutti hämmästystä oikeussalissa. Mia ja Harri Joki kertovat, kuinka Jumala auttaa ja opettaa arjen keskellä.

Joen perheen naiset esittävät iki-ihanan Suvivirren.

JOUKO KOSKI ’Koettelemuksia Keniassa’ ti 29.6 klo 20:30 ja su 4.7 klo 19:30

Kouluun tuli lähetystyöntekijä, joka kertoi Ambomaasta. Hän sanoi oppilaille: ’Joku teistä lähtee lähetystyöhön’. Toivottavasti en ainakaan minä – ajatteli pieni Jouko-poika.

Meni vajaat 10 vuotta ja Jouko Koski tuli uskoon. Hän oli silloin 14-vuotias. Kuinka ollakaan Jumala kutsui hänet juuri Afrikkaan lähetystyöhön.

Kaikki ei mennyt aluksi hyvin. Lapsi sairastui tuhkarokkoon ja tuleva uusi koti paloi, mutta Jumala piti silti perheestä huolen. Jouko ja hänen vaimonsa Lahja olivat lähetystyössä 35 vuotta.

Rakennustyöt saivat jäädä, kun huomattiin Joukon lahja opettaa Raamattua. Jouko toimikin raamatunopettajana Korun raamattukoulussa Keniassa yli 30 vuotta.

Mia Joki laulaa viimeisimmän CD:nsä ’Uskollinen’ afrikkalaisvaikutteisen kappaleen ’Kuka sua rakastaa’. Harri Joki puhuu kottikärryn renkaista ja kuinka ne kuvaavat erilaisia ihmisiä.

REIJO RUOTSALAINEN ’Kahdesti naimisiin – saman naisen kanssa’ ti 6.7 klo 20:30 ja su 11.7 klo 19:30

Reijo Ruotsalainen on ahkera ja aikaansaava mies Kokkolasta, hän rakastaa myös moottoripyöriä. Reijo on muutenkin erikoinen mies, sillä hän meni kaksi kertaa naimisiin – saman naisen kanssa.

Reijo on innokas evankelista, monitoiminen yrittäjä, Ajan fakta -lehden toimittaja ja Gospel Riders -motoristi. Hän on julkaissut satoja moottoripyörävideoita. Mies koki täyskäännöksen elämässään 34 vuotta sitten, kun täydellinen menestyksekäs elämä rikkoontui synnin seurauksena. Mutta sitten tuli Jumalan vuoro..

Mia Joki laulaa singlensä kappaleen ’Elää saan’. Harri Joki kertoo motoristipapista, Seikku Paunosesta, joka koki ihmeellisen johdatuksen moottoripyöräonnettomuuden jälkeen.

SEPPO ESKOLA ’17 vuoden vankilakierre katkeaa’ ti 13.7 klo 20:30 ja su 18.7 klo 19:30

Seppo Eskolasta piti tulla ammattijalkapalloilija. Hän kuitenkin loukkasi polvensa niin pahasti, että unelma urasta murskaantui. Sitten Sepon elämän täytti uusi ystäväpiiri, päihteet ja rikollisuus, mikä johti hänet vankilaan ensimmäisen kerran jo 16-vuotiaana.

Seppo oli vankilassa kahdeksan eri kertaa, vankilakierettä jatkui yhteensä 17 vuotta. Seppo tuli lopulta vankilassa uskoon. Tänään hän on innokas Jeesuksen todistaja, joka haluaa puolestaan auttaa muita vaikeuksissa olevia vankeja pääsemään vapauteen.

Harri Joki kertoo eräästä toisesta nuoresta vangista, jonka hän tapasi vankilavierailullaan. Mia Joki laulaa ’More Love’ kappaleen englanninkieliseltä CD:ltään ’What Is Love about’.

JIMMY HUHTALA ’Minusta tulee isona juoppo ja rosvo’ ti 20.7 klo 20:30 ja su 25.7 klo 19:30

Näin Jimmy Huhtala päätti pienenä poikana. Se valitettavasti toteutui hänen elämässään.

12-vuotiaana Jimmy joutui auton yliajamaksi, mutta kaikkien ihmetykseksi hän säilyi hengissä onnettomuudesta. 17-vuotiaana hän joutui mielisairaalan jälkeen päihdekuntoutukseen ja lopuksi vielä vankilaan. Omien sanojensa mukaan hän oli ’sekopäinen sekakäyttäjä-kriminaali’, mutta sitten tuli käännepiste hänen elämässään. 14.11.2006 Jimmy tuli uskoon. Nykyään hän toimii Nivalan helluntaiseurakunnan pastorina.

Mia Joki laulaa single-kappaleensa ’Elämä on lahja’. Harri Joki puhuu Raamatun lukemisen merkityksestä kristityn elämässä.

MIA JOKI ’Kuka pelasti 669 lasta holokaustilta?’ ti 27.7 klo 20:30 ja su 1.8 klo 19:30

Oscar Schindler on kaikille tuttu juutalaisten pelastaja, mutta tässä jaksossa esiintyy 669 juutalaislapsen pelastaja, jonka henkilöllisyys oli kokonaan jäädä salaisuudeksi.

Mia Joki kertoo, kuinka Sir Nicholas Wintonin vaimo löysi yllättäen ullakolta dokumentit, jotka paljastivat, että hänen miehensä pelasti nämä lapset lähes varmalta kuolemalta keskitysleirillä. Salaisuus paljastui vasta 1988. Vuonna 2002 Englannin kuningatar myönsi Wintonille ritarin arvon, kolme vuotta tämän jälkeen hän kuoli 106-vuotiaana.

Mia laulaa kappaleen ’Rauhaa pyhä maa’. Harri Joki kertoo yllättävästä tapaamisesta Öljymäellä ja matkasta Beetlehemiin.

KYÖSTI ERKINKORPI ’Puukko ja pistooli vaihtuivat Jeesukseen’ ti 3.8 klo 20:30 ja su 8.8 klo 19:30

Kyösti Erkinkorven elämä on ollut hyvin rankka. Jo pienenä hän näki äitinsä puukotuksen, juoksi piiloon väkivaltaista isäänsä ja ajautui poikakodin jälkeen rikollisjengeihin. Mutta sitten Kyöstin luotettavimmat ystävät, puukko ja pistooli, vaihtuivat Jeesukseen.
Kyösti Erkinkorvella oli lapsena hieno ja varakas koti Kuopiossa, joka oli kuitenkin sisäisesti rikkinäinen. Lapset joutuivat todistamaan äidin pahoinpitelyn, jonka seurauksena äiti vammautui pahasti ja isä joutui vankilaan. Siitä seurasi Kyöstin elämässä lastenkodit, kasvatuslaitos ja jo alle 18-vuotiaana ensimmäisen kerran vankila. Vankilavuosia kertyi noin 10. Kyösti oli mukana rikollisjengeissä Ruotsissa, jossa hän kohtasi vanhan miehen, joka antoi hänelle traktaatin ja kutsui seurakuntaan. Kyösti tuli uskoon Filadelffia-seurakunnassa Tukholmassa.
Harri Joki puhuu aiheesta ’Laske kaikki siunaukset’. Mia Joki laulaa englanninkieliseltä CD:ltään kappaleen ’All You Need Is Love’.

RAIMO RAHNASTO ’Täällä ammutaan suoraan kohti’ ti 10.8 klo 20:30 ja su 15.8 klo 19:30

Raimo Rahnasto luuli, että Laihialle oli tullut tivoli, mutta teltta olikin täynnä penkkejä. Kun Raimo veljensä kanssa kysyi: ’Eikö täällä ammutakkaan?’ Hän sai vastauksen: ’Joo, täällä ammutaan suoraan kohti!’.

Pojat menivät myöhemmin tuohon telttakokoukseen ja ammukset osuivat, sillä myöhemmin 1950-luvun lopulla veljekset, Reijo ja Raimo, tulivat uskoon. Sen jälkeen hän sai lupauksen Jumalalta, että vanhempien avioliitto ei purkaudu ja samalla hänet kutsuttiin evankelistaksi. Hän asui yli 12 vuotta Ruotsissa ja toimi siellä pastorina ja evankelistana alkoholistien, narkomaanien ja rikollisten keskellä. Raimo Rahnasto asuu nykyään Kokkolassa ja hänellä on edelleen sana hallussa.

Mia Joki laulaa kappaleen ’Kiittää mä saan’, joka kertoo, kuinka usein huomaamme asioiden tärkeyden, vasta kun menetämme ne. Harri Joki kehottaa ’lähtemään pois Egyptistä’.

STEFAN LINDSTRÖM – Hänestä tuli maailman onnellisin mies ti 17.8 klo 20:30 ja su 22.8 klo 19:30

Stefan Lindström oli narkomaani ja yksi Hangon vaarallisimmista rikollisista. Kun ihmiset kohtasivat hänet, he vaihtoivat kadun toiselle puolelle.

Yhdeksän vuotta sitten poliisit tulivat Stefanin kotiin noutamaan perheen 4-vuotiasta tyttöä. Tyttö juoksi yläkertaan sängyn alle piiloon, mutta poliisit veivät hänet pois vanhemmilta. Stefanilla oli takana 30 vuotta päihteitä ja 20 vuotta vankilaa, mutta lapsen huostaanotto mursi hänet niin, että kesällä 2011 Stefan tuli uskoon. Tänä päivänä Stefan on onnellinen mies ja häntä ja hänen elämänmuutostaan ihmettelevät kaikki.

Mia Joki laulaa vanhan valssin ’Niin kaunis maailmamme on’.

MIIKA AUVINEN ’Vainottujen kristittyjen tähden’ ti 24.8 klo 20:30 ja su 29.8 klo 19:30

Miika Auvinen on maailman suurimman, vainottuja kristittyjä auttavan, Open Doorsin Suomen johtaja.

Miika kertoo, kuinka papin pojasta ja lähetyslapsesta tuli itsestä pappi. Hän kuitenkin meni töihin finanssitaloon. Myöhemmin burnoutin keskellä Jumala johdatti häntä raamatunkohdalla. Saman raamatunkohdan hän kuuli yllättävässä tilanteessa. Miika kertoo myös, miten hänestä tuli Open Doorsin Suomen johtaja.

Harri Joki kertoo sudanilaisesta maanalaisesta seurakunnasta, jonka 14 jäsenestä jäi henkiin vain kaksi. Mia Joki esittää uusitun videoversion ohjelman tunnuskappaleesta ’Iankaikkisen elämän’.

Lisää tulossa….