Todistajat

Todistus elämänmuutoksesta, minkä vain Jumala voi tehdä.

80 Mika Ebeling – Kuinka shakkimestarista ja taksikuskista tuli pappi?

Mikan tie papiksi ei ollut helppo. Mika kun halusi olla kuuliainen Raamatun sanalle koskien vannomista, eikä siksi halunnut vannoa pappisvalaa. Piispa tiesi asian ja kutsut vihkimistilaisuuteen oli annettu, myös loma armeijasta oli saatu, mutta sitten tuli yllättävä puhelinsoitto ja tilanne sai uuden käänteen.

79 Janne Saarela – Ala-aste-englannilla maisteriksi Vancouverissa

Janne Saarelasta piti tulla puuseppä, mutta kokikin kutsun opiskelemaan Raamattua. Hän luki itsensä teologian maisteriksi Kanadan Vancouverissa ala-aste-englannilla.

Jannen vanhemmat siunasivat hänet jo pienenä Jumalan käyttöön. Kahdessa rukoustilanteessa Janne saikin saman viestin tulevaisuudestaan. Puusepän ura sai jäädä ja lopulta hän löysi itsensä vaimonsa kanssa Vancouverista. Nyt Janne on nuorisopastori, raamatunopettaja Isossa Kirjassa, teologian maisteri ja valmisteilla on kirja.

78 J-P Järvinen – Ylös pyörätuolista

Autokauppias J-P Järvinen alkoholisoitui, joutui vankilaan ja koki sitten käänteen elämässään.

J-P menetti osittain näkönsä ja kokonaan liikuntakykynsä, lisäksi hänelle sanottiin, että hän ei ehkä enää koskaan kävele, mutta vankilassaoloaika osoittautui hänelle siunaukseksi. Hän tuli vankilassa uskoon ja Jumalan ihmeenä liikuntakyky palautui täysin. Nyt J-P tekee jopa 20 kilometrin kävelylenkkejä.

77 Pauli Sutinen – ’Pate, sinun viinat on juotu’

Pauli Sutinen jäi koukkuun jo ensimmäisestä kokeilusta. Viattoman tuntuisesta poikien juhannuskokeilusta alkoikin kierre, mikä johti rajuun riippuvuuteen ja juoppohulluuskohtauksiin.

Pauli näki, kuinka kavereita kuoli alkoholiin ympäriltä. Miettiessään, milloin hänen vuoronsa tulee, Pyhä Henki puhui Paulille. Sen seurauksena viinan himo jäi ja korkki pysyi kiinni.

76 Teemu Kaski ’Kun vaimo oli jättämässä, puhelin soi’

Kaksinkertainen nyrkkeilyn SM mitalimies, Teemu Kaski, voitti kyllä vastustajansa kehässä, mutta sitten hän kohtasi sellaisen vastustajan, joka oli viedä koko hänen elämänsä, ’kuningas alkoholin’.

11-vuotiaan Teemun isä kuoli leukemiaan. Pettymys, viha ja suru purkaantuivat nyrkkeilysäkkiin. Teemun kilpailuvietti vei hänet SM mitaleille saakka, mutta sitten ’uusi vastustaja’ astui kuvioihin. Kun ryyppyreissu oli kestänyt kolme päivää, Teemun vaimo sanoi, että nyt riitti. Silloin puhelin soi…

75 Lasse Jussila ’Hän ei reagoinut mihinkään, kunnes aloimme rukoilla’

Lasse Jussila haettiin jo nuorena poikana heinäpellolta hengelliseen työhön ja sille tielle hän jäi. Lasse kertoo elämänsä koskettavimpia hetkiä 70 vuoden ajalta. Hän muistaa erityisesti vanhan naisen sairasvuoteellaan, joka ei enää reagoinut mihinkään, mutta kun Lasse ystävineen alkoi rukoilemaan, tapahtui jotain koskettavaa.

74 Juhani Tikkanen: ’Aloin uskoa olevani kakkosluokan kansalainen’

Juhani oli pienestä pitäen herkkä lapsi. Ykkösluokalta kahdeksanteen luokkaan saakka häntä kiusattiin koulussa. Lopulta Juhani alkoi uskoa kiusaajien sanoja. Ilman uskovia ihmisiä ympärillään, Juhani ei olisi jaksanut. Nykyään Juhani tunnetaan suosittuna muusikkona gospelpiireissä. Hänellä on vaimo ja kolme poikaa ja hän toimii myös opettajana.

73 Mia Joki ’Yksin Israelissa ilman paluulippua’

Mia Joki ei saanutkaan luvattua työtä Jerusalemissa. Suomeen piti palata, mutta rahaa paluulippuun ei ollut.

Miten Mia selvisi Israelissa yksin ilman rahaa? Viimeinen yö pyhässä maassa huumeenkäyttäjien suosimassa hostellissa oli yö, mitä Mia ei unohda koskaan. Mia luotti Jumalan apuun järkähtämättömästi, mutta miten Jumala vastasi tuona yönä?

Harri Joki saa tiukoillakin kysymyksillään Mian kertomaan monta muutakin seikkailua elämänsä varrelta, sekä yllättävän näkökulman traagisesta Ison Omenan tapahtumasta.

72 Timo Aaltonen ’Pikku-Aada pääsi taivaaseen, jonne hän kaipasi’

Timo Aaltonen on vankilalähetti, joka joutui kokemaan lapsenlapsen menetyksen ja vaimon lähdön.

Timo oli kiinni rahapeleissä, mutta uskoontulo ja pastorin kohtaaminen vapauttivat hänet pelien otteesta. Vastineeksi Timo sai vaiherikkaan elämään Gospel Riders motoristina, vartijana, vankilalähettinä ja katuevankelistana. Hän joutui kokemaan myös suurta surua, kun rakas pikku-Aada kannettiin sylissä terveyskeskukseen.

71 Lahja Koski ’Jumala varjeli kobran ja myrkkyhämähäkin puremalta’

Lähetystyöntekijä ja sairaanhoitaja, Lahja Koski, vietti useita vuosia Keniassa yhdessä raamatunopettaja miehensä Joukon ja pienen Lassi-pojan kanssa.

Keniassa he kokivat monia innostavia ja hienoja hetkiä viedessään evankeliumia ja työskennellessään paikallisten heimojen parissa. He kokivat myös monia vaarallisia tilanteita, joissa Jumala varjeli perheen pienokaisen kuolemalta: kaasupullon räjähdyksessä, myrkkyhämähäkin pistolta ja sylkevän kobran hyökkäykseltä. Lahja kertoo myös afrikkalaisesta joulunvietosta.

70 Hartte Lingren – Mies karkasi vankilasta, mutta Jumala kutsui takaisin

Hartte Lindgren istui vankilassa rattijuoppoudesta. Hän kuuli siellä sanoman Jumalan rakkaudesta, mikä kosketti häntä niin, että karkasi vankilasta.

Oululainen Hartte kertoo, miten Jumala kutsui häntä kolmasti karkureissulla.

69 Miska Lindström ’Enkeli pelasti turma-autosta’

Miska Lindströn on pelastunut täpärästi useita kertoja elämänsä aikana, jo pikku-poikana vanha mummo profetoi tämän.

Elämänsä Ruotsissa asunut Miska kertoo, kuinka Jumala on tehnyt suuria ihmeitä hänen elämässään. Miska on saanut nähdä kuurojen kuulevan ja sairaiden parantuneen. Miska kertoo auto-onnettomuudesta, missä hän uskoo saaneensa avun Jumalan lähettämiltä enkeleiltä.

68 Sami Asp ’Jätin jäähyväiskirjeen pöydälle’

Kitaristi, muusikko ja entinen Hausmylly-yhtyeen laulaja Sami Aspin nuoruudessa ei kaikki ollut kohdallaan. Elämän täytti okkultismi ja alkoholi.

Nuorten rukouspiiri, sekä Pekka Simojoen ja Exit-yhtyeen vierailu Viitasaarella muuttivat Samin elämän suunnan. Varsinkin Pekan puhe Jeesuksesta ja armosta kosketti Samia. Nykyään miehet ovat ystäviä ja keikkailevatkin yhdessä. Pekka kertoo heidän yhteisestä keikkamatkastaan, jolloin Sami kertoi eräästä dramaattisesta hetkestä.

67 Pekka Simojoki – Jumalalla oli Pekalle asiaa

Gospelmuusikko, Pekka Simojoki, on saanut valtavasti aikaan. Kerran kuitenkin hänkin väsyi.

Pekkaa painoi ajatus, miksi Jumala puhuu muille, muttei hänelle, kunnes tuli erikoinen puhelinsoitto, vain päivän päästä siitä, kun Pekka oli rukoillut asiaa. Nyt Pekalle oli tullut viesti Jumalalta. Lähetyslapsi, Pekka esittelee myös Namibiassa tekemäänsä ensimmäisen kitaransa.

66 Martti Ojares ’Patruuna jäikin käyttämättä’

Martti Ojareksen työkaveri oli tekemässä itsemurhaa, mutta silloin Jumala käytti Marttia estääkseen sen.

Entinen Sanoma Oy:n varatoimitusjohtaja ja TV7:n nykyinen toimitusjohtaja ja perustaja kertoo omasta uskontaipaleestaan ja tapahtumasta, mikä vaikutti TV7 kanavan syntyyn.

65 Joni Jope Siimes ’Äidin rukous palkittiin’

Joni Jope Siimes oli lapsena koulukiusattu. Hän tuli uskoon 20-vuotiaana, mutta hänen elämänsä, sanat ja teot eivät todistaneet siitä.

Jonilta puuttui seurakuntayhteys ja se vei hänet kauas Jeesuksesta. Mutta Jonilla oli rukoileva äiti ja myös pieni seurakunta Kuhmalahdella, joka rukoili hänen puolestaan. Niin tuhlaajapoika palasi takaisin ja entinen elämä sai jäädä taakse.

64 Hän pelasti henkensä uhalla 2500 lasta Varsovan ghetosta

Ennen maailmalle täysin tuntematon puolalaisnainen pelasti ystävineen jopa 2500 juutalaislapsen hengen salakuljettaen heitä mm. koiran avulla turvaan varmalta kuolemalta.

Irena Sendler peri hyväsydämisyyden lääkäri-isältään, joka auttoi varattomia ilmaiseksi. Euroopassa riehunut pilkkukuume kuitenkin vei isän, mutta tytär jatkoi avustustyötä, kuitenkin paljon vaarallisemmalla alueella. Irena valmistui sairaanhoitajaksi ja sai siksi vierailla juutalaisten ghetossa tarkastamassa pilkkukuumeen leviämistä. Siitä alkoi hengenvaarallinen lasten pelastusoperaatio, kunnes natsipoliisit huomasivat salakuljetuksen.

63 Helena Vähäkangas ’Kunpa olisin tiennyt tästä 30 vuotta aikaisemmin’

Helena Vähäkankaalla oli kaikki mitä hän oli haaveillut: hyvä mies, koti ja lapset, mutta jotain puuttui. Kun hän meni lohduttamaan poikansa menettänyttä ystäväänsä, tämä kysyi Helenalta: Miten sinä et ole koskaan tullut uskoon?’ Tuona iltana Helena tuli uskoon ja kuuli Jeesuksen puhuvan hänelle korvin kuultavalla äänellä.

62 Tuomo Kanto ’Pahimpana päivänä viinan kanssa 70 pilleriä kurkusta alas’

Tuomo Kanto oli alkoholin ja lääkkeiden suurkuluttaja. Hän saattoi ottaa päivässä 70 tablettia rauhoittavia ja juoda vielä alkoholia päälle. Yli 50 ystävää kuoli ympäriltä, mutta Jumala varjeli Tuomon hengen, vaikka hän yritti itsemurhaa useita kertoja.

Asumuseron jälkeen uskomaton vaimo rukoili polvillaan Tuomon puolesta. Jumala vastasi yllättäen. 5. tammikuuta 2005 Tuomo Kanto oli karannut sairaalasta itsemurhayrityksen jälkeen. Kun kolme ihmistä kehottivat häntä saman päivän aikana menemään seurakuntaan, Tuomo meni, mutta vilpillisellä mielellä. Hän ajatteli mennä seurakuntaan ja ryöstää jonkun mummon rahat, mutta seurakunnassa tapahtuikin jotain aivan muuta…

61 Harri Lampinen ’Joku nosti käteni – ja sitten mentiin’

Harri Lampinen on vanginvartija Aurasta, joka oli mustan vyön olympiavalmennettava judossa. Hän kohtasi voittajan, Jeesuksen, joka mullisti hänen elämänsä.

Ennen uskoontuloa Harri hävisi judo-ottelun Israelilaiselle vastustajalleen, kun hänen uskova veljensä oli sanonut hänelle, että juutalaiset ovat Jumalan valittu kansa ja Hänen silmäteränsä. Harri ei uskaltanut voittaa tätä Israelilaista miestä. Niin paljon veljen sanat mietityttivät hänen mieltään. Telttakokouksessa Kupittaalla Turussa 23-vuotiaana hän koki voimakasta ihmispelkoa, sitten jokin voima nosti hänen kätensä ylös. Hän oli valmis antamaan elämänsä Jeesukselle.

Harri Lampinen tuli uskoon miesten maailmasta. Jumalan huumorintajua oli se, että hänestä tuli kuuden tyttären isä.

60 Olavi Eskola ’Tautia ei voida parantaa, ennen kuin se tunnetaan’

Kirjailija, evankelista, lähetystyöntekijä ja pastori, Olavi Eskola, ajautui jo 13-vuotiaana alkoholi- ja lääkekierteeseen.

Päihdekierrettä seurasi kasvatuslaitos ja useita käyntejä vankiloissa, kunnes Olavi kohtasi Jumalan Porin sairaalassa. Se oli niin järisyttävä kohtaaminen, että hän valvoi seuraavat kolme yötä, mutta sen jälkeen muuttui Olavin elämä.

59 Jouko Heikkinen ’Pyysin Jumalalta vaimoa, mutta ei savolaista’

Jouko Heikkinen, eli Kemin Jokke, jäi jo 15-vuotiaana orvoksi. Isä kuoli sodassa ja äiti teki itsemurhan.

Jokke päätyi merille ja lopulta alkoholistiksi Tukholman alamaailmaan. Miten Jokke tuli uskoon ja miten hän löysi puolison itselleen? ’Ei koskaan savolaista vaimoa minulle’ – hän oli päättänyt, mutta miten Jumala vastasi Joken pyyntöön?

58 Markku ja Pekka Mustajärvi – Kuinka pappi tuli uskoon ja isä myös

Pikkupojat katselivat vanhempien juomista sivusta. Lopulta koko perhe oli alkoholin kourissa. Kun Make sitten eräänä pääsiäisenä vietti isänsä kanssa ryyppyiltaa ja Jeesus-elokuva tuli TV:stä, sanoi Maken Pekka-isä sanat, jotka muuttivat pojan ja koko perheen elämän..

Make toimii tällä hetkellä pappina Orivedellä. Pekka on rakastettu kiinteistövälittäjä Tampereella.

57 Timo Räihä – Pullonhenki oli viedä SM-mitalimiehen

Timo Räihä katseli pikkupoikana alkoholisoitunutta isäänsä ja päätti, ettei koskaan koske pulloon eikä tupakkaan. Toisin kävi.

Timo harrasti painia nuoresta pitäen menestyen SM-mitaleille saakka. Vaikka pikkupoikana Timo oli päättänyt toisin, pullo tarttui käteen painikavereiden kanssa juhliessa. Siitä alkoi kierre, mitä ei pysäyttänyt edes se, kun Timoa vietiin kovissa tuskissa sairaalaan haimatulehduksen takia. Ulospääsyä ei löytynyt, kunnes Timo tapasi torilla vankilakaverin, joka oli tullut uskoon..

56 Marika Saari ’Tarot-kortit ja noitarummut poltettiin’

Marika Saari etsi apua vaikeaan elämäntilanteeseensa enkeliviesteistä. Lopulta hän ajautui niin voimakkaasti enkeli-maailmaan, että hän alkoi New Age -palveluja tarjoavaksi yrittäjäksi.

Marikan elämään kuului naurujooga, meditaatio, mindfullnes, Tarot- ja yksisarviskortit, mutta rauhaa ei löytynyt, kunnes Jumala kutsui häntä Paimen-psalmin kautta.

55 Paavo Savolainen ’ Olympiapainijan isän ihmeellinen elämä’

Lahtelaisen Paavo ’Paakki’ Savolaisen poika, Arvi, paini lähes mitaleille Tokion olympialaisissa. Nyt isä kertoo hämmästyttävän kertomuksen omasta elämästään.

Paavon ollessa kymmenvuotias kuoli isä putkaan. Siitä seurasi viha poliisia kohtaan, raju alkoholin käyttö ja vankilakierre. Mielisairaalan suljetussa kopissa elämässä tapahtui yllättävä käännepiste…

54 Raine Savolainen ’Viranomaiset sanoivat -Ei toivoa’

Raine Savolaisen elämä johti lastenkodin kautta huumeisiin ja jo 17-vuotiaana ensimmäisen kerran vankilaan.

Viranomaiset olisivat passittaneet Rainen eläkkeelle, mutta sitten tapahtui yllättävä käänne Mikkelin lääninvankilan suihkussa, kun Jumala puuttui asiaan.

53 Minna Reinikainen ’Kuinka ylilääkäristä tuli vankilalähetti’

Kun Minna oli perheensä kanssa Tansaniassa, nuori tyttö näki aliravittuja lapsia, hän päätti, että hänestä tulee isona lääkäri, jotta voisi auttaa lapsia. Lapsuudentoive toteutui ja hän toimi mm. ylilääkärinä Joensuussa. Mutta sitten tapahtui kuitenkin jotain hyvin dramaattista.

52 Ritu Ylipahkala ’Narkkaritytön uskomaton tarina’

Ritu oli perheen vilkkain lapsi, joka lähti Imatralta suureen kaupunkiin, Helsinkiin. Ritu tutustui amerikkalaiseen mieheen, joka tarjosi hänelle huumeita. Siitä alkoi vuosien huumekierre. Ritu Ylipahkala on värikäs ja iloinen persoona, jonka uskoontulo mullisti hänen elämänsä ja sen kautta monen muun elämän. Nykyään kuopiolainen Ritu on edelleen innokas Jeesuksen todistaja ja evankelista.

51 Miika Auvinen ’Vainottujen kristittyjen tähden’

Miika Auvinen on maailman suurimman, vainottuja kristittyjä auttavan, Open Doorsin Suomen johtaja. Miika kertoo, kuinka papin pojasta ja lähetyslapsesta tuli itsestä pappi. Hän kuitenkin meni töihin finanssitaloon. Myöhemmin burnoutin keskellä Jumala johdatti häntä raamatunkohdalla. Tuon kohdan hän kuuli yllättävässä tilanteessa. Miika kertoo myös, miten hänestä tuli Open Doorsin Suomen johtaja.

50 Stefan Lindström ’Hänestä tuli maailman onnellisin mies’

Stefan Lindström oli narkomaani ja yksi Hangon vaarallisimmista rikollisista. Yhdeksän vuotta sitten poliisit tulivat Stefanin kotiin noutamaan perheen 4-vuotiasta tyttöä. Tyttö juoksi yläkertaan sängyn alle piiloon, mutta poliisit veivät hänet pois. Stefanilla oli takana 30 vuotta päihteitä ja 20 vuotta vankilaa, mutta lapsen huostaanotto mursi hänet niin, että 2011 hän tuli uskoon. Nyt Stefan on onnellinen mies!

49 Raimo Rahnasto ’Täällä ammutaan suoraan kohti’

Raimo Rahnasto luuli, että Laihialle oli tullut tivoli, mutta teltta olikin täynnä penkkejä. Kun Raimo veljensä kanssa kysyi: ’Eikö täällä ammutakkaan?’ Hän sai vastauksen: ’Joo, täällä ammutaan suoraan kohti!’ Pojat menivät tuohon telttakokoukseen ja ammukset osuivat, sillä myöhemmin veljekset, Reijo ja Raimo, tulivat uskoon. Raimo sai kutsun Jumalalta evankelistaksi. Hän asui yli 12 vuotta Ruotsissa ja toimi siellä pastorina ja evankelistana alkoholistien, narkomaanien ja rikollisten keskellä.

48 Kyösti Erkinkorpi ’Puukko ja pistooli vaihtuivat Jeesukseen’

Kyösti Erkinkorvella oli lapsena varakas, mutta rikkinäinen koti Kuopiossa. Lapset joutuivat todistamaan äidin pahoinpitelyn, jonka seurauksena äiti vammautui ja isä joutui vankilaan. Sitä seurasi lastenkodit, kasvatuslaitos ja alle 18-vuotiaana vankila. Vankilavuosia kertyi noin 10. Kyösti oli mukana rikollisjengeissä Ruotsissa. Siellä hän kohtasi vanhan miehen, joka kutsui seurakuntaan. Kyösti sai tulla uskoon!

47 Mia Joki ’Kuka pelasti 669 lasta holokaustilta?’

Oscar Schindler on tuttu juutalaisten pelastaja, mutta Sir Nicholas Wintonin uroteko oli jäädä salaisuudeksi. Mia Joki kertoo, kuinka Sir Nicholas Wintonin vaimo löysi ullakolta dokumentit, jotka paljastivat, että hänen miehensä pelasti 669 juutalaista lasta lähes varmalta kuolemalta keskitysleirillä. Salaisuus paljastui vasta 1988. Vuonna 2002 Englannin kuningatar myönsi Wintonille ritarin arvon, kolme vuotta tämän jälkeen hän kuoli 106-vuotiaana.

46 Jimmy Huhtala: Minusta tulee isona juoppo ja rosvo

Jimmy Huhtala päätti pienenä poikana tulla isona juopoksi ja rosvoksi. Se valitettavasti toteutui hänen elämässään. 12-vuotiaana Jimmy joutui auton yliajamaksi, mutta kaikkien ihmetykseksi hän säilyi hengissä. 17-vuotiaana hän joutui mielisairaalan jälkeen päihdekuntoutukseen ja lopuksi vankilaan. Omien sanojensa mukaan hän oli ’sekopäinen sekakäyttäjä-kriminaali’, mutta sitten tuli käännepiste. 14.11.2006 Jimmy tuli uskoon.

45 Seppo Eskola ’17 vuoden vankilakierre katkeaa’

Seppo Eskolasta piti tulla ammattijalkapalloilija. Hän kuitenkin loukkasi polvensa niin pahasti, että unelma urasta murskaantui. Sitten Sepon elämän täytti päihteet ja rikollisuus, mikä vei vankilaan jo 16-vuotiaana. Seppo oli vankilassa kahdeksan eri kertaa, vankilakierettä jatkui yhteensä 17 vuotta. Seppo tuli lopulta vankilassa uskoon. Tänään hän on innokas Jeesuksen todistaja, joka haluaa puolestaan auttaa muita vaikeuksissa olevia vankeja pääsemään vapauteen.

44 Reijo Ruotsalainen: Kahdesti naimisiin – saman naisen kanssa

Reijo Ruotsalainen on ahkera ja aikaansaava mies Kokkolasta, hän rakastaa myös moottoripyöriä. Reijo on muutenkin erikoinen mies, sillä hän meni kaksi kertaa naimisiin – saman naisen kanssa. Reijo on innokas evankelista, monitoiminen yrittäjä, Ajan fakta -lehden toimittaja ja Gospel Riders -motoristi. Hän on julkaissut satoja moottoripyörävideoita. Mies koki täyskäännöksen elämässään 34 vuotta sitten, kun täydellinen menestyksekäs elämä rikkoontui synnin seurauksena. Mutta sitten tuli Jumalan vuoro..

43 Jouko Koski ’Koettelemuksia Keniassa’

Kouluun tuli Ambomaasta kertova lähetystyöntekijä, joka sanoi oppilaille: ’Joku teistä lähtee lähetystyöhön’. Toivottavasti en ainakaan minä – ajatteli pieni Jouko-poika. Mutta kun Jouko 14-vuotiaana tuli uskoon, Jumala kutsui hänet juuri Afrikkaan lähetystyöhön. Vaikka lapsi sairastui tuhkarokkoon ja uusi koti paloi, Jouko ja Lahja-vaimo olivat lähetystyössä 35 vuotta. Jouko toimi raamatunopettajana Korun raamattukoulussa Keniassa yli 30 vuotta.

42 Turkka Aaltonen ’Yllättävä asianajaja’

Evankelista/kirjailija/toimittaja, Turkka Aaltonen, tuli uskoon 21-vuotiaana. Hän toimi kokkina 10 vuotta toiveissa oma ravintola, mutta Jumala kutsuikin korvin kuultavalla äänellä Turkan omaan palvelukseensa. Turkka on julistanut evankeliumia mm. tehtaissa, vankiloissa ja päihdetyössä.

41 Pentti Olkkonen ’Kaatopaikalta saarnamieheksi’

8-vuotiaana hän ampui isänsä, 9-vuotiaana hän tappoi opettajan. Pentti Olkkosen menneisyys oli karmea, mutta Jumalan armo riitti. Kun Pentti oli lopettamassa vankilavuosien jälkeen elämäänsä kaatopaikalla rotta vierellään, Agape-kodin johtaja kuuli laukauksen… Uskoontulon jälkeen huumeet, rikollisuus, väkivalta ja vankilakierre jäivät ja Pentistä tuli Suomen Raamattuopiston julistaja.

40 Juhani Mäenpää ’Kapteeniluutnantti Taivaan sotajoukkoihin’

Teknikkokapteeniluutnantti (evp) Juhani Harjunpää tuli uskoon 51 vuotta sitten. Lähes yhtä kauan hän on tehnyt vankilatyötä ja saanut julistaa evankeliumia kotikaupungissaan Riihimäellä ja vankiloissa eri puolella Suomea. Kerran hän tapasi Prisman vessassa ’liivimiehen’, eli rikollisjärjestön jäsenen. Mies puukotettiin jonkin ajan kuluttua, mutta sitä ennen Juhani sai johdattaa miehen ja hänen vaimonsa ja myöhemmin myös tappajan uskon tielle.

39 Jussi Taipale ’Ammattilaiset eivät voineet auttaa’

Henkirikos pysäytti. Jussi Taipale on lahjakas kitaristi, laulaja ja lauluntekijä. Hänet huostaanotettiin 7-vuotiaana. Jo nuorena päihteet veivät hänet mukanaan. Hän joutui koulukotiin ja sitten alkoi vankilakierre. Jussi kertoo Jumalan tekemästä sisäisestä muutoksesta. Ennen hän selitteli asioita, nyt hän haluaa puhua vain totuuden. Ja se on kannattanut, sillä hovioikeudenkin tuomio tipahti puoleen.

38 Olli Seppänen ’Suuri kenraali vankilassa uskoon’

Olli Seppänen on ilmavoimien entinen opettaja ja hävittäjälentäjä, nyt hän toimii Kansan Raamattuseuran koulutajana. Olli kertoo merkittävästä kenraali Oeschista, joka oli marsalkka Mannerheimin luottomies sodan aikana. Sotien jälkeen hänet kuitenkin tuomittiin vankilaan, jossa hän ja monta muuta korkea-arvoista miestä tuli uskoon Frank Mangsin käytyä julistamassa siellä. Tämä paljastui kirjeestä, minkä Jukka Rokka sai käsiinsä Oeschin sisaren luona.

37 Antero Forss ’14-vuotiaana kadulle’

Isä otti Anteron syliin ensimmäisen kerran pojan ollessa 14-vuotias, silloin nyrkkeilyä harrastanut isä löi poikaa, minkä jälkeen Antero lähti kadulle 20 vuodeksi. Kadulla päihteet ja rikollisuus veivät nuoren pojan mennessään. Ruokakin piti arastaa ja lopulta Antero joutui vankilaan, kunnes Antero löysi itsensä Sastamalasta uskovasta kodista…

36 Juha Heinonen ’Minä rakastan sinua’

Nuorisotyön johtaja ja vuosia Pohjoismaitten suurinta kristillistä nuorisotapahtumaa järjestänyt, Juha Heinonen, kertoo, miten kaikilla meillä on omat heikkoutemme ja miten Jumala voi käyttää heikkoa. Juha sai 2-vuotiaana puhevian, mutta siitä huolimatta Jumala on käyttänyt häntä puhujana tuhansille nuorille mm. Maata näkyvissä -festareiden kautta.

35 Joulu Special ’Joulu vankilassa’

Kaikki he kokivat monta joulua vankilan muurien sisällä. Kalevi Långström, Jute Vapaavuori, Pauli Joona ja Osmo Räisänen kertovat elämänmuutoksestaan ja joulumuistoistaan vankilassa.

34 Reza Torgamand ’Sinun täytyy tappaa minut’

Reza löysi Koraanista 149 kohtaa, joissa kerrotaan, mitä pitää tehdä vääräuskoisille. Tämä pysäytti hänet ja Reza kääntyi kristityksi, jonka seurauksena hän joutui vankilaan kotimaassaan Iranissa. Nyt hän on vapaa mies ja asuu Suomessa.

33 Kent Nyman ’Risti on valttia’

Kun Kent asui Ruotsissa, hän joutui jo pienenä näkemään väkivaltaa kotonaan. Vanhempien eron jälkeen hän jäi isänsä hoiviin ja rikolliskierre alkoi. Kent muisti lapsuudestaan tulisieluisen naisen sanat ’Risti on valttia’. Tuon kutsun hän koki uudelleen ollessaan Helsingin lääninvankilassa.

32 Hannu Uusmies ’Pieni poikani kuoli auton alle’

Hannu Uusmies on upseeri, jonka elämässä on ollut dramaattisia käänteitä. Hänen vaimonsa kuoli lähetysmatkalla ja hänen alle kouluikäinen Matias-poikansa kuoli auton alle. Edellisenä päivänä, poika oli piirtänyt koskettavan kuvan, joka puhutteli isää. Hannu tuli uskoon ja luki itsenä papiksi. Hän on toiminut Gideoneissa ja Kansanlähetyksen julistajana.

31 Valde Huusko ’Traktori ajoi päälle – Kosteta ei’

Traktorinkuljettaja ajoi tahallaan Valde Huuskon päälle tammikuussa 2006. Vaikka Valden jalka meni poikki, hän sanoi apuun tulleelle pojalleen: ’Kosteta ei’. Vaikka Valde oli jo uskossa, hänellä oli ongelma, mistä hän ei päässyt eroon: hän vihasi virkavaltaa ja varsinkin poliiseja. Sitten Jumala puuttui asiaan. Poliisiputkassa Valde kuuli kolme kertaa saman viestin..

30 ’Kun kolmoismurhaaja sai anteeksi’ Jari Jolkkonen ja Lauri ’Late’ Johansson

Piispa ja elinkautisvanki keskustelevat aiheesta ’Natural Born Killers vai Natural Born Sinners’. Yllättävä haastattelutuokio Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkosen ja elinkautisvanki Lauri ’Late’ Johanssonin kesken. Lauri kertoo uskoontulostaan ja koskettavasti isänsä surmasta.

29 Esa Tasanen ’Olisi aina näin hyvin’

Japanin lähetyskentällä kaikki näytti menevän pieleen, mutta sitten Jumalan Henki puhuikin tärkeän viestin. Esa Tasanen on tehnyt vankilatyötä ja vienyt Suomesta sairaalatarvikkeita 56 eri maahan. Hän on toiminut saarnaajana ja ollut perustamassa Teriskoti säätiötä, joka järjestää päihde- ja mielenterveysasumispalveluja. Esa oli myös seitsemän vuotta lähetystyössä Japanissa.

28 Liisa Pura ’Kun evankelista putosi keinusta’

Liisa Pura on maatalon emäntä ja evankelista Tammelasta. Kun Liisa tuli nuorena uskoon, hänen puolisonsa Erkki sanoi: ’Et sinä voi pysyä uskossa, kun olet niin vilkas’. Liisa kertoo elävästi kuinka Erkki sairastui, tuli 10 vuoden rukousten jälkeen uskoon ja parani ihmeellisesti. Liisa kertoo myös päivästä, kun hän, tilaisuuden pääpuhuja, kaatoi keinun ja näki paikkansa Jumalan työpöydällä.

27 Gunnar Lundberg ’Jumala puhui kolmena yönä saman viestin’

Kolmena yönä peräkkäin kello 3:05 Gunnar Lundberg kuuli saman sanoman, mikä pysäytti hänet. Ennen uskoontuloa Gunnarin elämän täytti päihteet ja väkivalta. Vankilavuosia kertyi 18, yhdeksän kertaa. Pisin tuomio oli kahdeksan vuotta. Kun Gunnar oli 25 vuotias, syyttäjä vaati häntä eristettäväksi pakkolaitokseen vaarallisena rikoksen uusijana. Tänään on kaikki toisin.

26 Pekka Reinikainen ’Professorin poika ja teräksenkova ateisti’

Pekka Reinikainen on valmistunut lääkäriksi Ranskan Montpellier’ssa ja toiminut yleislääkärinä yli 30 vuotta sekä yli 10 vuotta kuntoutus- ja koululääkärinä. Pekka toimi myös Lääkäriliiton valtuuskunnassa ja Helsingin aluelääkäriyhdistyksen puheenjohtajana. Tässä harvinaisessa jaksossa Pekka kertoo myös yksityiselämästään.

25 Hannu Ratia ’Syytetynä Suomen ensimmäisestä palkkamurhasta’

Suomen ensimmäinen palkkamurhaaja, Hannu Ratia, oli mukana Jollaksen palkkamurhassa vuonna 1992. Hänet tuomittiin elinkautiseen rangaistukseen teosta. Vankilasa Hannu yritti itsemurhaa kaksi kertaa, mutta Jumala varjeli hänet molemmilla kerroilla. Sitten kaikki muuttui..

24 Antero ja Anneli Kallio ’Jumala lohdutti lapsen kuoltua’

50 vuotta toiminut vankilalähetti, Antero Kallio, kertoo pienestä Arto-pojastaan, joka 2-vuotiaana hukkui maitosaaviin perheen pihassa. Antero kertoo vaimonsa Annelin kanssa Jumalan lohdutuksesta, avusta ja varjeluksesta. Antero näet varjeltui kahdesti varmalta kuolemalta.

23 Aila Laaksonen ’Jeesus ilmestyi vankisellissä’

Rakastettu diakoni, Aila Laaksonen, on vieraillut satoja kertoja vankiloissa ja nähnyt, kuinka Jeesus muuttaa toivottomanakin pidetyn vangin elämän. Tällaisia vankeja Aila tapasi likaisessa, rottia kuhisevassa vankilassa Bankokissa. Aila Laaksonen oli Suomen Lähetysseuran lähettinä Thaimaassa, kun hän toisen lähetin, Ulla Kuisman, kanssa tapaamassa paikallisessa vankilassa ’huume-Eevaa’.

22 Kari K.K Korhonen ’Isä, anna anteeksi’

Kari KK Korhonen oli huumediileri, joka tuli uskoon 25 vuotta sitten vankilassa. Karin vapauduttua vankilasta, kodin ovella oli vastassa isä, jonka Kari oli yrittänyt puukottaa kaksi kertaa. Kari pyysi isältään anteeksi… Isän sairastuttua vuosi sitten leukemiaan, Kari palasi tuohon hetkeen uudestaan.

21 Kalevi Marin ’Kohtasin sielunvihollisen kasvotusten’

Kalevi Marin jäi 2-vuotiaana auton alle. Lääkäri sanoi hänen kuolevan, mutta seurakunta rukoili…
Kalevi oli rakennusmestari ja työskenteli rakennusprojekteissa ympäri maailmaa mm. Saudi-Arabiassa ja Mongoliassa, jonne rakennettiin kristillinen radioasema. Kalevi kertoo hyytävästä tapahtumasta Saudi-Arabiasta.

20 Jari Sulkunen ’Hyppy kuolemaan ja pelastus’

Jari Sulkunen oli huumediileri ja narkomaani. Hän yritti itsemurhaa hyppäämällä 15 metristä jäälle Kuokkalan sillalta Jyväskylässä. Jumala varjeli ja Jari jäi henkiin. Myöhemmin hän rukoili Jumalaa vankimielisairaalassa ja hänen elämänsä muuttui täysin.

19 Pekka ’Vespa’ Vesamäki ja Pekka Nyyssönen ’Motoristien tie vapauteen’

Pekka ’Vespa’ Vesamäki sotkeutui transsendenttiseen meditaatioon. Hän jätti kihlattunsa ja lähti töihin tivoliin Norjaan. Jumala vastasi Pekan äidin rukouksiin, Pekka tuli uskoon ja toimii nykyään Gospel Ridersien aluevastaava. Pekka Nyyssönen tuli uskoon 15-vuotiaana, mutta ajautui kauaksi Jeesuksesta. Fyysisen ja psyykkisen sairauden ja avioeron jälkeen hän oli valmis palaamaan takaisin.

18 Päivi Räsänen ’Vankilan tyttö’

Päivi Räsänen valmistui lääketieteen lisenssiaatiksi ja työskenteli Riihimäen aluesairaalan sisätautien osaston lääkärinä vuosina 1985–1988, yksityislääkärinä 1988–1992 sekä valtion työterveyslääkärinä 1992–1995. Päivi Räsänen on toiminut Suomen sisä-ministerinä, kristillisdemokraattien puheenjohtajana ja kansanedustajana. Jo lapsena Päivi oli rohkea pieni evankelista kysyessään varavankilanjohtajalta yllättävän kysymyksen.

17 Rooma Special. Harri Joki ’Vankina Roomassa’

Missä kaksi kaikkien aikojen tunnetuinta kristittyä vankia, Pietari ja Paavali, viettivät viimeisen yönsä ennen teloitusta? – Rooman pahamaineisimmassa Mamertiinien vankilassa. Paavali teloitettiin katkaisemalla kaula ja Pietari ristiinnaulittiin ylösalaisin. Vankilan lisäksi tutustumme mm. Colosseumiin, Fontana di Treviin ja Paavalin hautakirkkoon.

16 Sakari Sigge Pihlaja ’Lapsuuden Jeesus oli sittenkin minua varten’

Sakari ’Sigge’ Pihlaja oli kiltti partipoika. Uskonasiat olivat hänelle tuttuja lapsuudesta lähtien, mutta vähitellen päihteet ja rikollisuus alkoivat hallitsemaan elämää. Sakari joutui vankilaan jo 16-vuotiaana. Vankilakierrettä jatkui 20 vuotta, 9 eri kertaa, kunnes Ruotsin poliisivankilassa hän rukoili ensimmäisen kerran tosissaan Jumalaa.

15 ’Taiteilijan tytär’ – Mia Joki

Taiteilija Olli Joen tytär, Mia Joki, eli yltäkylläistä elämää musiikin ja taiteen ympäröimässä kodissa. Eräänä päivänä hän kuuli radiosta niin miellyttävän miesäänen, että pyysi sisartaan näyttämään äänen haltijan. Tavatessaan molemmat rakastuivat. Lopulta pari avioitui ja Mian elämä muuttui täysin. Nykyään hän elää maaseudulla kuuden lapsensa ja neljän koiransa kanssa. Yhdessä Harrin kanssa he ovat tehneet jo vuosia kristillistä musiikkia, vankilatyötä, taidetta, lehtijuttuja sekä tuottanut ja editoinut TV- ja radio-ohjelmia.

14 Pauli Joona ’Jumala antoi kodin, työn ja vaimon’

Pauli nukkui lapsuutensa aina vaatteet päällä, koska hän joutui usein lähtemään ulos väkivaltaista isäänsä pakoon. Pauli on istunut 20 vuotta elämästään vankilassa. Lyhin jakso ’siviilissä’ oli vain 22 tuntia. Nyt hän on vapaa, uskova mies. Pauli rukoili vankilassa itselleen vaimoa kahdeksan vuotta. Jumala vastasi rukoukseen. Ohjelmassa nähdään väläys hänen häistään.

13 Ari Lepistö ’Vangista pastoriksi’

Ari Lepistön elämä oli nuoruudesta asti väkivaltaa, alkoholia ja huumeita. Hän oli vankilassa yhteensä seitsemän vuotta. Vankilan sellin yksinäisyydessä hän kuuli Jumalan äänen ja tuli uskoon. Ari on olut vuosia vankilaevankelista.

12 Esa Eerola, Pentti Kuukankorpi ja Risto Kiiskilä ’Jumalan ilmestyminen sodan keskellä’

(vas.) Risto Kiiskilä, Esa Eerola ja Pentti Kuukankorpi

Kaksi sotaveteraania ja sotainvalidien veljespappi kertovat ihmeellisiä selviytymiskertomuksia sodan ajalta, kuinka Jumala vastasi Suomen kansan rukouksiin. 98-vuotias Pentti Kuukankorpi (FM), 92-vuotias Risto Kiiskilä (DI) ja rovasti Esa Eerola kertovat, miten sotilaat varjeltuivat yliluonnollisesti sodan keskellä. Kerrankin Jumala näytti sotilaalle haavoittumispaikan etukäteen. Mukana yhteensä 65 autenttista kuvaa talvi- ja jatkosodasta.

11 Antti Sainio ’Kuollut mies elää’

Antti Sainio oli koomassa sairaalan ruumishuoneella kolme päivää. Kun hoitaja saapui ruumishuoneeseen, hän pelästyi nähdessään, kuinka kuolleeksi todettu mies liikkui. Se oli Antti. Nyt 90-vuotias Antti Sainio on Suomen vanhin vankilalähetti, takana 60 vuotta vankilatyötä. Antille annettiin Oikeusministerin myöntämä vankeinhoidon ansioristi, hänet kutsuttiin myös Presidentin linnaan Itsenäisyyspäivän juhlaan.

10 Osmo Räisänen, Pauli Blomerus ja Jussi Jokisaari ’Äidin rukous’

Kolme äitiä rukoili lastensa puolesta vuosia. Jumala vastasi äitien rukouksiin. Kaikki kolme miestä tulivat uskoon. Kaikki kolme ovat vankilatyön veteraaneja. Jussi Jokisaari on kirjailija ja evankelista. Pauli Blomerus oli vajonnut jo puliukkoasteelle, kun vuonna 1979 hänen elämänsä muuttui niin, että sitä ihmettelivät paikalliset poliisitkin. Oman todistuksensa kertoo akaalainen Osmo Räisänen. Hän oli 11 kertaa vankilassa, kun 1984 Mikkelin vankilan sellissä Jeesus pelasti Osmon.

9 Mari Mattelmäki ’Kun mahdoton muuttuu mahdolliseksi’

Kun Mari Mattelmäki oli lähetystyössä Ecuadorissa, tuntui, että koko kaupunki oli häntä vastaan. Hänen koiraansa kivitettiin ja ihmiset toivat roskansa hänen ovensa eteen. Kaikki kuitenkin muuttui, kun Mari rukoili naapurin pojan puolesta, joka oli jäänyt auton alle…

8 Esa Heinonen ’Rosvo ja poliisi’

Rikospoliisi Esa Heinonen joutui identiteettikriisiin tullessaan uskoon. Kun hän aikaisemmin kuulusteli rikoksesta syytettyjä, hän ajatteli, että hän on poliisi ja pöydän toisella puolella istuu rosvo. Mutta uskoontulonsa jälkeen hän ymmärsi, että Jumalan näkökulmasta, me kaikki olemme ’rosvoja’.

7 Thomas Nemlander ’Suurin ihme’

Thomas Nemlander eli vankilasta vapauduttuaan kaksoiselämää. Hän oli perheen isä ja samaan aikaan narkomaani. Jumala näytti hänelle yliluonollisella tavalla kaikki hänen syntinsä, jolloin hän turvautui Jeesukseen. Huumeet jäivät kertaheitolla.

6 Jukka Tolonen ’Uusi elämä’

Yksi Suomen tunnetuimmista kitaristeista, Jukka Tolonen, tuli uskoon vankilassa istuessaan tuomiota naisystävänsä murhayrityksestä. Hän rukoili ensimmäisen kerran Jeesusta, että tämä nainen jäisi henkiin. Tapahtui kaksi ihmettä. Nainen selvisi hengissä ja Jukka löysi Jeesuksen elämäänsä.

5 Veikko Runolinna ’Anteeksiantamisen voima’

Olavi-isänsä tarinan kertoo Veikko Runolinna. Maaliskuussa 1932 Olavi murhasi kaksoisagentti Minna Craucherin. Konnunsuon vankilassa Olavi tuli uskoon. Hän oli vankilassa valkoisten johtaja. Uskoontulon jälkeen hän pyysi anteeksi punaisilta ja kertoi, että hän ei ole enää valkoisten johtaja, vaan hänellä on uusi johtaja, joka on Jeesus. Myöhemmin hän aloitti hengellisen työn, joka johti v.1960 Helsingin Lähetysseurakunnan perustamiseen.

3 Kent Nyman ’Anna unelmasi Jumalalle’

Kent Nymanin unelma oli tulla jääkiekkoilijaksi, mutta unelma murskaantui, kun oma isä hukkui uintimatkallaan. Samalla murskaantui Kentin elämä; tuli katkeruus, alkoholi, huumeet ja vankila. Ensimmäisen kerran hän joutui vankilaan 15-vuotiaana. Lopulta hän oli vankilassa kahdeksan kertaa. Konnunsuon vankilan eristyssellissä, hän kohtasi Jeesuksen. Nyt vuosikymmenien jälkeen, hän elää todeksi myös unelmaansa jääkiekkourasta.

2 Timo Ahola ’Jumalan äänen kuuleminen’

Entiselle ammattinyrkkeilijällä Timo Aholalle, jota valmensi Elis Ask, tuli vuonna 1981 pysähdys. Ryyppyillan päätteeksi Timo tappoi hyvän ystävänsä vahinkolaukauksella. Helsingin vankilassa Timo kuuli Jeesuksesta vankilalähetiltä. Vankisellissä Timo kuuli Jumalan puhuvan hänelle, minkä seurauksena Timo tuli uskoon ja sai elämäänsä uuden suunnan. Nykyään hän toimii evankelistana Keski-Suomessa.

1 Lauri ’Late’ Johansson ’Mille perustukselle sinä rakennat?’

Lauri ’Late’ Johansson on istunut vankilassa yhteensä noin 20 vuotta. Yhdeksän vuotta sitten, kesken murhatuomiota, hän tuli uskoon Riihimäen vankilassa, sen jälkeen hän tunnusti kaksi murhaa lisää. Nykyään Lauri on Jeesuksen voimakas todistaja. ”Ei aina tarvitse olla murhamies ja rikollinen ja joku kova konna, että tarvitsee Jeesusta, nimittäin Jeesusta me tarvitaan jokainen.”

Nähtävissä arkistosta

© Hitsound Oy