VAIN YKSI TIE

Todistajat

Vain yksi tie-ohjelmien todistajat kertovat suuresta elämänmuutoksestaan, minkä vain Jumala voi tehdä.

60 Olavi Eskola ’Tautia ei voida parantaa, ennen kuin se tunnetaan’

Kirjailija, evankelista, lähetystyöntekijä ja pastori, Olavi Eskola, ajautui jo 13-vuotiaana alkoholi- ja lääkekierteeseen.

Päihdekierrettä seurasi kasvatuslaitos ja useita käyntejä vankiloissa. 50 vuotta sitten Olavi kohtasi Jumalan Porin kaupunginsairaalassa. Se oli niin järisyttävä kohtaaminen, että hän valvoi seuraavat kolme yötä ja päivää, mutta sen jälkeen muuttui Olavin elämä.

Nähtävissä arkistosta

59 Jouko Heikkinen ’Pyysin Jumalalta vaimoa, mutta ei savolaista’

Jouko Heikkinen, eli Kemin Jokke, jäi jo 15-vuotiaana orvoksi. Isä kuoli sodassa ja äiti teki itsemurhan.

Jokke päätyi merille ja lopulta alkoholistiksi Tukholman alamaailmaan. Miten Jokke tuli uskoon ja miten hän löysi puolison itselleen? ’Ei koskaan savolaista vaimoa minulle’ – hän oli päättänyt, mutta miten Jumala vastasi Joken pyyntöön?

Nähtävissä arkistosta

58 Markku ja Pekka Mustajärvi – Kuinka pappi tuli uskoon ja isä myös

Pikkupojat katselivat vanhempien juomista sivusta. Lopulta koko perhe oli alkoholin kourissa. Kun Make sitten eräänä pääsiäisenä vietti isänsä kanssa ryyppyiltaa ja Jeesus-elokuva tuli TV:stä, sanoi Maken Pekka-isä sanat, jotka muuttivat pojan ja koko perheen elämän..

Mitkä nuo sanat olivat, jotka muuttivat Markun ja hänen koko perheen elämän?

Make on tänään kirkkaasti uskossa ja toimii tällä hetkellä pappina Orivedellä. Maken isä, Pekka, on rakastettu ja luotettu kiinteistövälittäjä Tampereella.

Nähtävissä arkistosta

57 Timo Räihä – Pullonhenki oli viedä SM-mitalimiehen

Timo Räihä katseli pikkupoikana alkoholisoitunutta isäänsä ja päätti, ettei koskaan koske pulloon eikä tupakkaan. Mutta toisin kävi.

Timo harrasti painia nuoresta pitäen. Hän menestyikin siinä SM-mitaleille saakka. Vaikka pikkupoikana Timo oli päättänyt toisin, pullo tarttui käteen painikavereiden kanssa juhliessa. Siitä alkoi kierre, mitä ei pysäyttänyt edes se, kun Timoa vietiin kovissa tuskissa sairaalaan haimatulehduksen takia. Viikon tajuttomuuden jälkeen alkoholi maistui taas. Ulospääsyä ei näyttänyt löytyvän, kunnes Timo tapasi torilla entisen vankilakaverin, joka oli tullut uskoon..

Nähtävissä arkistosta

56 Marika Saari ’Tarot-kortit ja noitarummut poltettiin’

Marika Saari etsi apua vaikeaan elämäntilanteeseensa enkeliviesteistä. Lopulta hän ajautui niin voimakkaasti enkeli-maailmaan, että hän alkoi New Age -palveluja tarjoavaksi yrittäjäksi.

Marikan elämään kuului naurujooga, meditaatio, mindfullnes, Tarot- ja yksisarviskortit, mutta hän ei löytänyt rauhaa sydämeensä. Sitten yllättäen Jumala alkoi kutsumaan häntä Paimen-psalmin kautta.

Nähtävissä arkistosta

55 Paavo Savolainen ’ Olympiapainijan isän ihmeellinen elämä’

Lahtelaisen Paavo ’Paakki’ Savolaisen poika, Arvi, paini lähes mitaleille Tokion olympialaisissa. Nyt isä kertoo hämmästyttävän kertomuksen omasta elämästään.

Paavon ollessa kymmenvuotias kuoli hänen isänsä putkaan. Siitä seurasi valtava viha poliisia kohtaan, raju alkoholin käyttö ja vankilakierre. Mielisairaalassa, suljetussa kopissa, hänen elämässään tapahtui yllättävä käännepiste…

Nähtävissä arkistosta

54 Raine Savolainen ’Viranomaiset sanoivat -Ei toivoa’

Raine Savolaisen elämä johti lastenkodin kautta huumeisiin ja jo 17-vuotiaana ensimmäisen kerran vankilaan.

Viranomaiset olisivat passittaneet Rainen eläkkeelle, mutta sitten tapahtui yllättävä käänne Mikkelin lääninvankilan suihkussa, kun Jumala puuttui asiaan.

Nähtävissä arkistosta

53 Minna Reinikainen ’Kuinka ylilääkäristä tuli vankilalähetti’

Minna Reinikaisen lapsuudentoive toteutui, kun hän valmistui lääkäriksi, mutta sitten vuonna 2015 tapahtui jotain yllättävää.

Minna Reinikainen syntyi Egyptissä. Kun perhe oli Itä-Afrikassa Tansaniassa, nuori tyttö näki aliravittuja lapsia ja hän halusi auttaa heitä. Silloin hän päätti, että hänestä tulee isona lääkäri. Lapsuudentoive toteutui ja hän toimi mm. ylilääkärinä Joensuussa. Kuusi vuotta sitten tapahtui kuitenkin jotain hyvin dramaattista.

Nähtävissä arkistosta

52 Ritu Ylipahkala ’Narkkaritytön uskomaton tarina’

Ritu oli perheen vilkkain lapsi, joka lähti Imatralta suureen kaupunkiin, Helsinkiin. Ritu tutustui amerikkalaiseen mieheen, joka tarjosi hänelle huumeita. Siitä alkoi vuosien huumekierre. Ritu Ylipahkala on värikäs ja iloinen persoona, jonka uskoontulo mullisti hänen elämänsä ja sen kautta monen muun elämän. Nykyään kuopiolainen Ritu on edelleen innokas Jeesuksen todistaja ja evankelista.

Nähtävissä arkistosta

51 Miika Auvinen ’Vainottujen kristittyjen tähden’

Miika Auvinen on maailman suurimman, vainottuja kristittyjä auttavan, Open Doorsin Suomen johtaja. Miika kertoo, kuinka papin pojasta ja lähetyslapsesta tuli itsestä pappi. Hän kuitenkin meni töihin finanssitaloon. Myöhemmin burnoutin keskellä Jumala johdatti häntä raamatunkohdalla. Saman raamatunkohdan hän kuuli yllättävässä tilanteessa. Miika kertoo myös, miten hänestä tuli Open Doorsin Suomen johtaja.

Nähtävissä arkistosta

50 Stefan Lindström ’Hänestä tuli maailman onnellisin mies’

Stefan Lindström oli narkomaani ja yksi Hangon vaarallisimmista rikollisista. Kun ihmiset kohtasivat hänet, he vaihtoivat kadun toiselle puolelle. Yhdeksän vuotta sitten poliisit tulivat Stefanin kotiin noutamaan perheen 4-vuotiasta tyttöä. Tyttö juoksi yläkertaan sängyn alle piiloon, mutta poliisit veivät hänet pois vanhemmilta. Stefanilla oli takana 30 vuotta päihteitä ja 20 vuotta vankilaa, mutta lapsen huostaanotto mursi hänet niin, että kesällä 2011 Stefan tuli uskoon. Tänä päivänä Stefan on onnellinen mies!

Nähtävissä arkistosta

49 Raimo Rahnasto ’Täällä ammutaan suoraan kohti’

Raimo Rahnasto luuli, että Laihialle oli tullut tivoli, mutta teltta olikin täynnä penkkejä. Kun Raimo veljensä kanssa kysyi: ’Eikö täällä ammutakkaan?’ Hän sai vastauksen: ’Joo, täällä ammutaan suoraan kohti!’. Pojat menivät myöhemmin tuohon telttakokoukseen ja ammukset osuivat, sillä myöhemmin 1950-luvun lopulla veljekset, Reijo ja Raimo, tulivat uskoon. Sen jälkeen hän sai lupauksen Jumalalta, että vanhempien avioliitto ei purkaudu ja samalla hänet kutsuttiin evankelistaksi. Hän asui yli 12 vuotta Ruotsissa ja toimi siellä pastorina ja evankelistana alkoholistien, narkomaanien ja rikollisten keskellä.

Nähtävissä arkistosta

48 Kyösti Erkinkorpi ’Puukko ja pistooli vaihtuivat Jeesukseen’

Kyösti Erkinkorvella oli lapsena hieno ja varakas koti Kuopiossa, joka oli kuitenkin sisäisesti rikkinäinen. Lapset joutuivat todistamaan äidin pahoinpitelyn, jonka seurauksena äiti vammautui pahasti ja isä joutui vankilaan. Siitä seurasi Kyöstin elämässä lastenkodit, kasvatuslaitos ja jo alle 18-vuotiaana ensimmäisen kerran vankila. Vankilavuosia kertyi noin 10. Kyösti oli mukana rikollisjengeissä Ruotsissa, jossa hän kohtasi vanhan miehen, joka antoi hänelle traktaatin ja kutsui seurakuntaan. Kyösti tuli uskoon Filadelffia-seurakunnassa Tukholmassa.

Nähtävissä arkistosta

47 Mia Joki ’Kuka pelasti 669 lasta holokaustilta?’

Oscar Schindler on kaikille tuttu juutalaisten pelastaja, mutta tässä jaksossa esiintyy 669 juutalaislapsen pelastaja, jonka henkilöllisyys oli kokonaan jäädä salaisuudeksi. Mia Joki kertoo, kuinka Sir Nicholas Wintonin vaimo löysi yllättäen ullakolta dokumentit, jotka paljastivat, että hänen miehensä pelasti nämä lapset lähes varmalta kuolemalta keskitysleirillä. Salaisuus paljastui vasta 1988. Vuonna 2002 Englannin kuningatar myönsi Wintonille ritarin arvon, kolme vuotta tämän jälkeen hän kuoli 106-vuotiaana.

Nähtävissä arkistosta

46 Jimmy Huhtala: Minusta tulee isona juoppo ja rosvo

Näin Jimmy Huhtala päätti pienenä poikana. Se valitettavasti toteutui hänen elämässään. 12-vuotiaana Jimmy joutui auton yliajamaksi, mutta kaikkien ihmetykseksi hän säilyi hengissä onnettomuudesta. 17-vuotiaana hän joutui mielisairaalan jälkeen päihdekuntoutukseen ja lopuksi vielä vankilaan. Omien sanojensa mukaan hän oli ’sekopäinen sekakäyttäjä-kriminaali’, mutta sitten tuli käännepiste hänen elämässään. 14.11.2006 Jimmy tuli uskoon. Nykyään hän toimii Nivalan helluntaiseurakunnan pastorina.

Nähtävissä arkistosta

45 Seppo Eskola ’17 vuoden vankilakierre katkeaa’

Seppo Eskolasta piti tulla ammattijalkapalloilija. Hän kuitenkin loukkasi polvensa niin pahasti, että unelma urasta murskaantui. Sitten Sepon elämän täytti uusi ystäväpiiri, päihteet ja rikollisuus, mikä johti hänet vankilaan ensimmäisen kerran jo 16-vuotiaana. Seppo oli vankilassa kahdeksan eri kertaa, vankilakierettä jatkui yhteensä 17 vuotta. Seppo tuli lopulta vankilassa uskoon. Tänään hän on innokas Jeesuksen todistaja, joka haluaa puolestaan auttaa muita vaikeuksissa olevia vankeja pääsemään vapauteen.

Nähtävissä arkistosta

44 Reijo Ruotsalainen: Kahdesti naimisiin – saman naisen kanssa

Reijo Ruotsalainen on ahkera ja aikaansaava mies Kokkolasta, hän rakastaa myös moottoripyöriä. Reijo on muutenkin erikoinen mies, sillä hän meni kaksi kertaa naimisiin – saman naisen kanssa. Reijo on innokas evankelista, monitoiminen yrittäjä, Ajan fakta -lehden toimittaja ja Gospel Riders -motoristi. Hän on julkaissut satoja moottoripyörävideoita. Mies koki täyskäännöksen elämässään 34 vuotta sitten, kun täydellinen menestyksekäs elämä rikkoontui synnin seurauksena. Mutta sitten tuli Jumalan vuoro..

Nähtävissä arkistosta

43 Jouko Koski ’Koettelemuksia Keniassa’

Kouluun tuli lähetystyöntekijä, joka kertoi Ambomaasta. Hän sanoi oppilaille: ’Joku teistä lähtee lähetystyöhön’. Toivottavasti en ainakaan minä – ajatteli pieni Jouko-poika. Mutta kun Jouko 14-vuotiaana tuli uskoon, Jumala kutsui hänet juuri Afrikkaan lähetystyöhön. Kaikki ei mennyt aluksi hyvin. Lapsi sairastui tuhkarokkoon ja tuleva uusi koti paloi.. Jouko ja hänen vaimonsa Lahja olivat lähetystyössä 35 vuotta. Rakennustyöt saivat jäädä, kun huomattiin Joukon lahja opettaa Raamattua. Jouko toimikin raamatunopettajana Korun raamattukoulussa Keniassa yli 30 vuotta.

Nähtävissä arkistosta

42 Turkka Aaltonen ’Yllättävä asianajaja’

Evankelista/ kirjailija/ toimittaja, Turkka Aaltonen, tuli uskoon 21-vuotiaana. Hän toimi kokkina kymmenen vuotta ja suunnitteli omaa ravintolaa, mutta Jumala kutsuikin korvin kuultavalla äänellä Turkan omaan palvelukseensa. Turkka on julistanut evankeliumia mm. tehtaissa, vankiloissa ja päihdetyössä. Turkka kertoo miehestä, joka aiheutti hämmästystä oikeussalissa.

Nähtävissä arkistosta

41 Pentti Olkkonen ’Kaatopaikalta saarnamieheksi’

Kahdeksanvuotiaana hän ampui oman isänsä. Yhdeksänvuotiaana hän tappoi opettajan. Useiden vankilavuosien jälkeen tuli käännepiste kaatopaikalla. Pentti Olkkosen menneisyys oli karmea, mutta Jumalan armo riitti. Kun Pentti oli lopettamassa elämäänsä kaatopaikalla rotta vierellään, Agape-kodin johtaja kuuli laukauksen… Uskoon tulon jälkeen huumeet, rikollisuus, väkivalta ja vankilakierre jäivät taakse. Pentistä tuli uusi mies. Hän on toiminut jo vuosia Suomen Raamattuopiston julistustyössä.

Nähtävissä arkistosta

40 Juhani Mäenpää ’Kapteeniluutnantti Taivaan sotajoukkoihin’

Teknikkokapteeniluutnantti (evp) Juhani Harjunpää tuli uskoon 51 vuotta sitten. Lähes yhtä kauan hän on tehnyt vankilatyötä ja saanut julistaa evankeliumia kotikaupungissaan Riihimäellä ja vankiloissa eri puolella Suomea. Kerran hän tapasi Prisman vessassa ’liivimiehen’, eli rikollisjärjestön jäsenen. Tämä mies puukotettiin jonkin ajan kuluttua, mutta sitä ennen Juhani sai johdattaa miehen ja hänen vaimonsa ja vielä myöhemmin myös miehen tappajan uskon tielle.

Nähtävissä arkistosta

39 Jussi Taipale ’Ammattilaiset eivät voineet auttaa’

Henkirikos pysäytti. Jussi Taipale on lahjakas kitaristi, laulaja ja lauluntekijä. Hänet huostaanotettiin 7-vuotiaana. Jo nuorena päihteet veivät hänet mukanaan. Hän joutui koulukotiin ja sitten alkoi vankilakierre. Jussi kertoo Jumalan tekemästä sisäisestä muutoksesta. Ennen hän selitteli asioita, nyt hän haluaa puhua vain totuuden. Ja se on kannattanut, sillä hovioikeudenkin tuomio tipahti puoleen.

Nähtävissä arkistosta

38 Olli Seppänen ’Suuri kenraali vankilassa uskoon’

Merkittävä suomalainen kenraali, Lennart Oesch tuomittiin sotarikollisena vankilaan. Tuo aika koitui kuitenkin hänelle pelastukseksi. Olli Seppänen on ilmavoimien entinen opettaja ja hävittäjälentäjä. Eläkkeelle jäätyään hän on toiminut Kansan Raamattuseuran koulutajana. Olli kertoo kenraali Oeschista, joka oli marsalkka Mannerheimin luottomies sodan aikana. Sotien jälkeen hänet kuitenkin tuomittiin vankilaan, jossa hän ja monta muuta korkea-arvoista miestä tuli uskoon Frank Mangsin käytyä julistamassa siellä. Tämä paljastui kirjeestä, minkä Jukka Rokka sai käsiinsä Oeschin sisaren luona.

Nähtävissä arkistosta

37 Antero Forss ’14-vuotiaana kadulle’

Isä otti Antero Forssin syliin ensimmäisen kerran pojan ollessa 14-vuotias, silloin nyrkkeilyä harrastanut isä löi poikaa. Sen hetken jälkeen Antero lähti kadulle yli 20 vuodeksi. Kadulla päihteet ja rikollisuus veivät nuoren pojan mennessään. Ruokakin piti arastaa ja lopulta Antero joutuikin vankilaan. Vuonna 1985 Antero löysi itsensä Sastamalasta kahden uskovan luota, siellä hänen elämänsä muuttui.

Nähtävissä arkistosta

36 Juha Heinonen ’Minä rakastan sinua’

Nuorisotyön johtaja ja vuosia Pohjoismaitten suurinta kristillistä nuorisotapahtumaa järjestänyt, Juha Heinonen, kertoo, miten kaikilla meillä on omat heikkoutemme ja miten Jumala voi käyttää heikkoa. Juha Heinonen paljastaa, miten hän 2-vuotiaana sai puhevian ja kuinka Jumala siitä huolimatta on käyttänyt häntä puhujana tuhansille nuorille mm. Maata näkyvissä -festareiden kautta. Juha kertoo myös, miten Jumala puhui hänelle suoraan ja hän oppi, ettei pidä aliarvioida Jumalan Voimaa ja väheksyä rukousvastauksia.

Nähtävissä arkistosta

35 Joulu Special ’Joulu vankilassa’

Kaikki he ovat kokeneet useat joulut vankilan muurien sisällä. Minkälainen on joulu vankilassa? Miten usko muutti miesten suhteen jouluun? Kalevi Långström, Jute Vapaavuori, Pauli Joona ja Osmo Räisänen kertovat elämänmuutoksestaan ja joulumuistoistaan vankilassa.

Nähtävissä arkistosta

34 Reza Torgamand ’Sinun täytyy tappaa minut’

Reza löysi Koraanista 149 kohtaa, joissa kerrotaan, mitä pitää tehdä vääräuskoisille. Tämä pysäytti hänet ja Reza kääntyi kristityksi, jonka seurauksena hän joutui vankilaan kolmeksi vuodeksi kotimaassaan Iranissa. Nyt hän on vapaa mies ja asuu Suomessa.

Nähtävissä arkistosta

33 Kent Nyman ’Risti on valttia’

Kun Kent asui Ruotsissa, hän joutui jo pienenä poikana näkemään väkivaltaa kotonaan. Vanhempien eron jälkeen hän jäi isänsä hoiviin, ja rikolliskierre alkoi. Kent muistaa kuitenkin lapsuudestaan pienen, tulisieluisen naisen sanat ’Risti on valttia’, jotka nainen lausui yllättävässä tilanteessa. Tuo Herran palvelija toi Jumalan kutsun Kentin elämään, jonka hän koki uudelleen ollessaan Helsingin lääninvankilassa Katajanokalla.

Nähtävissä arkistosta

32 Hannu Uusmies ’Pieni poikani kuoli auton alle’

Everstiluutnantti evp. Hannu Uusmies on upseeri, jonka elämässä on ollut dramaattisia käänteitä. Hänen vaimonsa kuoli lähetysmatkalla ja hänen alle kouluikäinen Matias-poikansa kuoli auton alle. Ennen kuolemaansa edeltävänä päivänä, poika oli tehnyt koskettavan viestin, joka puhutteli isää. Hannu Uusmies tuli uskoon maaliskuussa 1978. Hannu luki itsensä upseeriuran jälkeen papiksi ja on toiminut aktiiviseti Gideoneissa ja Kansanlähetyksen julistajana.

Nähtävissä arkistosta

31 Valde Huusko ’Traktori ajoi päälle – Kosteta ei’

Traktorinkuljettaja ajoi tahallaan Valde Huuskon päälle tammikuussa 2006. Vaikka Valden jalka meni poikki, hän sanoi apuun tulleelle pojalleen: ’Kosteta ei’. Valde oli ollut jo muutaman vuoden uskossa, mutta hänellä oli edelleen ongelma, mistä hän ei päässyt millään eroon: hän vihasi virkavaltaa ja varsinkin poliiseja. Sitten Jumala puuttui asiaan. Poliisiputkassa Valde kuuli kolme kertaa saman viestin..

Nähtävissä arkistosta

30 ’Kun kolmoismurhaaja sai anteeksi’ – haastattelu: Jari Jolkkonen ja Lauri ’Late’ Johansson

Piispa ja elinkautisvanki keskustelevat aiheesta ’Natural Born Killers vai Natural Born Sinners’. Yllättävä haastattelutuokio Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkosen ja elinkautisvanki Lauri ’Late’ Johanssonin kesken vuoden 2019 kirkkopäivillä. Lauri kertoo uskoontulostaan ja koskettavasti isänsä surmasta.

Nähtävissä arkistosta

29 Esa Tasanen ’Olisi aina näin hyvin’

Hetki Japanin lähetyskentältä, kun kaikki näytti menevän pieleen, mutta sitten Jumalan Henki puhui viestin. Esa Tasanen on aikaansaava mies. Hän on tehnyt vankilatyötä kolmessa eri maassa, hän on vienyt Suomesta käytöstä poistettuja sairaalatarvikkeita 56 eri maahan. Hän on toiminut seurakunnan saarnaajana, hän on myös ollut perustamassa Teriskoti säätiötä, joka järjestää päihde- ja mielenterveysasumispalveluja. Esa oli myös seitsemän vuotta lähetystyössä Japanissa. Ohjelmassa hän kertoo puhuttelevasta hetkestä ensimmäisellä lähetyskaudella.

Nähtävissä arkistosta

28 Liisa Pura ’Kun evankelista putosi keinusta’

Liisa Pura on maatalon emäntä Tammelasta, hän on myös evankelista. Kun Liisa tuli nuorena uskoon, hänen puolisonsa Erkki sanoi: ’Et sinä voi pysyä uskossa, kun olet niin vilkas’. Liisa kertoo elävästi ja vilkkaasti tapahtumista vuosien varrelta: Kuinka Erkki sairastui, tuli kymmenen vuoden rukousten jälkeen uskoon ja parani ihmeellisesti. Liisa kertoo myös hauskasti päivästä, kun hän, tilaisuuden pääpuhuja, kaatoi keinun ja näki paikkansa Jumalan työpöydällä. Nähtävissä arkistosta

27 Gunnar Lundberg ’Jumala puhui kolmena yönä saman viestin

Kolmena yönä peräkkäin kello 3:05 Gunnar Lundberg kuuli saman sanoman, mikä pysäytti hänet. Ennen uskoontuloa Gunnarin elämänsä oli täynnä päihteitä ja väkivaltaa. Kaksi viimeistä vuotta peruskoulua hän kävi nuorisokodista. Vankilavuosia hänellä on takanaan yhteensä yli 18, yhdeksän eri kertaa. Pisin tuomio oli kahdeksan vuotta ja kaksi kuukautta. Kun Gunnar oli 25 vuotias, syyttäjä vaati häntä eristettäväksi pakkolaitokseen vaarallisena rikoksen uusijana. Mutta tänään on kaikki toisin.

Nähtävissä arkistosta

26 Pekka Reinikainen ’Professorin poika ja teräksenkova ateisti’

Pekka Reinikainen on valmistunut lääkäriksi Ranskan Montpellier’ssa ja toiminut käytännön lääkärinä yli 30 vuotta sekä yli 10 vuotta kuntoutuslääkärinä ja koululääkärinä. Reinikainen on toiminut myös Lääkäriliiton valtuuskunnassa sekä Helsingin aluelääkäriyhdistyksen puheenjohtajana. Tässä harvinaisessa jaksossa Pekka kertoo myös yksityiselämästään.

Nähtävissä arkistosta

25 Hannu Ratia ’Syytetynä Suomen ensimmäisestä palkkamurhasta’

Suomen ensimmäinen palkkamurhaaja, Hannu Ratia, oli mukana niin sanotussa Jollaksen palkkamurhassa vuonna 1992. Hänet tuomittiin elinkautiseen rangaistukseen teosta. Vankilan alkuaikoina Hannu yritti itsemurhaa kaksi kertaa, mutta Jumala varjeli hänet molemmilla kerroilla. Vankilassa Hannun elämä kuitenkin muuttui: ’Kaikki ne virheet, mitä minäkin tein, ne Jeesuksen veri pesi puhtaaksi’. Hannu Ratia armahdettiin vuonna 2005.

Nähtävissä arkistosta

24 Antero ja Anneli Kallio ’Jumala lohdutti lapsen kuoltua’

Vankilalähetti Antero Kallio kertoo pienestä Arto-pojastaan, joka oli vasta kaksivuotias, kun hän hukkui maitosaaviin perheen pihassa. Antero teki kristillistä vankilatyötä yhteensä yli 50 vuotta. Hän kertoo vaimonsa Annelin kanssa Jumalan lohdutuksesta, avusta ja varjeluksesta. Antero on elämässään varjeltunut kaksi kertaa varmalta kuolemalta.

Nähtävissä arkistosta

23 Aila Laaksonen ’Jeesus ilmestyi vankisellissä’

Kaikkien rakastama diakoni, Aila Laaksonen, on vieraillut satoja kertoja vankiloissa ja nähnyt, kuinka Jeesus muuttaa toivottomanakin pidetyn vangin elämän. Tällaisen vangin Aila tapasi likaisessa, rottia kuhisevassa vankila17ssa Bankokissa. Aila Laaksonen oli Suomen Lähetysseuran lähettinä Thaimaassa, kun hän toisen lähetin, Ulla Kuisman, kanssa kävi säännöllisesti tapaamassa paikallisessa vankilassa ’huume-Eevaa’.

Nähtävissä arkistosta

22 Kari K.K Korhonen ’Isä, anna anteeksi’

Kari KK Korhonen oli huumediileri. Hän tuli uskoon 25 vuotta sitten vankilassa. Tapahtuman jälkeen Karin vapauduttua vankilasta, hän palasi ensimmäistä kertaa kotiin. Vastassa ovella oli isä, jonka Kari oli yrittänyt puukottaa kaksi kertaa. Kari pyysi isältään anteeksi… Isän sairastuttua vuosi sitten leukemiaan, Kari palasi tuohon hetkeen uudestaan.

Nähtävissä arkistosta

21 Kalevi Marin ’Kohtasin sielunvihollisen kasvotusten’

Kalevi Marin jäi kaksivuotiaana auton alle. Lääkäri sanoi, että hän kuolee seuraavana päivänä, mutta seurakunta rukoili lapsen puolesta…
Kalevi Marin on eläkkeellä oleva rakennusmestari, joka nykyään asuu yhdessä Pirjo-vaimonsa kanssa Keravalla. Vuosien aikana hän on työskennellyt rakennusprojekteissa ympäri maailmaa mm. Saudi-Arabiassa ja Mongoliassa, jonne rakennettiin kristillinen radioasema. Kalevi Marin kertoo järkyttävästä tapahtumasta Saudi-Arabiasta.

Nähtävissä arkistosta

20 Jari Sulkunen ’Hyppy kuolemaan ja pelastus’

Jari Sulkunen oli huumediileri ja narkomaani. Hän yritti itsemurhaa hyppäämällä 15 metristä jäälle Kuokkalan sillalta Jyväskylässä. Jumala varjeli ja Jari jäi henkiin. Myöhemmin hän rukoili Jumalaa vankimielisairaalassa ja hänen elämänsä muuttui täysin.

Nähtävissä arkistosta

19 Pekka ’Vespa’ Vesamäki ja Pekka Nyyssönen ’Motoristien tie vapauteen’

Kaksi Gospel Riders motoristia kertoo elämänmuutoksestaan. Molemmat olivat sotkeneet elämänsä, mutta usko Jeesukseen antoi uuden pohjan ja vapauden. Pekka ’Vespa’ Vesamäki sotkeutui nuorena transsendenttiseen meditaatioon. Hän jätti kihlattunsa ja lähti töihin tivoliin Norjaan. Jumala vastasi Pekan äidin rukouksiin, Pekka tuli uskoon ja on tällä hetkellä Gospel Ridersien Tampereen aluevastaava. Pekka Nyyssönen tuli uskoon 15-vuotiaana, mutta ajautui kauaksi Jeesuksesta. Fyysisen ja psyykkisen sairauden ja avioeron jälkeen hän oli valmis palaamaan takaisin.

Nähtävissä arkistosta

18 Päivi Räsänen ’Vankilan tyttö’

Päivi Räsänen valmistui lääketieteen lisenssiaatiksi ja työskenteli Riihimäen aluesairaalan sisätautien osaston lääkärinä vuosina 1985–1988, yksityislääkärinä 1988–1992 sekä valtion työterveyslääkärinä 1992–1995. Päivi Räsänen on toiminut Suomen sisä-ministerinä, kristillisdemokraattien puheenjohtajana ja kansanedustajana. Jo lapsena Päivi oli rohkea pieni evankelista kysyessään varavankilanjohtajalta yllättävän kysymyksen.

Nähtävissä arkistosta

17 Rooma Special. Harri Joki ’Vankina Roomassa’

Missä kaksi kaikkien aikojen tunnetuinta kristittyä vankia vietti viimeisen yönsä ennen teloitusta? – Roomassa, Mamertiinien vankilassa. Vangit olivat apostolit, Pietari ja Paavali, jotka viettivät todennäköisesti viimeiset hetkensä tässä Rooman pahamaineisimmassa vankilassa. Paavali teloitettiin katkaisemalla häneltä kaula ja Pietari ristiinnaulittiin ylösalaisin. Vankilan lisäksi tutustumme mm. Colosseumiin, Fontana di Treviin ja Paavalin hautakirkkoon.

Nähtävissä arkistosta

16 Sakari Sigge Pihlaja ’Lapsuuden Jeesus oli sittenkin minua varten’

Sakari ’Sigge’ Pihlaja oli kiltti partipoika ja uskonasiat olivat hänelle tuttuja lapsuudesta lähtien. Mutta sitten päihteet ja rikollisuus alkoivat hallitsemaan hänen elämäänsä. Hän joutui vankilaan jo 16-vuotiaana. Hän oli vankilassa yhteensä yhdeksän eri kertaa. Tätä kierrettä jatkui 20 vuotta, kunnes Ruotsissa poliisivankilassa hän rukoili ensimmäisen kerran tosissaan Jumalaa.

Nähtävissä arkistosta

15 ’Taiteilijan tytär’ – Mia Joki

Taiteilija Olli Joen tytär, Mia Joki, eli yltäkylläistä elämää musiikin ja taiteen ympäröimässä kodissa. Eräänä päivänä hän kuuli radiosta niin miellyttävän miesäänen, että kysyi tätä heti isosiskoltaan. Kun Mia sitten tapasi ’äänen’ omistajan, se riitti. Monen vaiheen jälkeen pari avioitui ja Mian elämä muuttui täysin. Nykyään hän elää maaseudulla kuuden lapsensa ja neljän koiransa kanssa. Yhdessä aviopuolisonsa kanssa he ovat tehneet jo vuosia musiikkia, vankilatyötä sekä TV- ja radio-ohjelmia.

Nähtävissä arkistosta

14 Pauli Joona ’Jumala antoi kodin, työn ja vaimon’

Pauli Joona rukoili vankilassa itselleen vaimoa kahdeksan vuotta. Jumala vastasi rukoukseen. Ohjelmassa nähdään tuore väläys hänen häistään. Pauli nukkui lapsuutensa aina vaatteet päällä, koska hän joutui usein lähtemään ulos väkivaltaista isäänsä pakoon. Pauli on istunut 20 vuotta elämästään vankilassa. Lyhin jakso ’siviilissä’ oli vain 22 tuntia. Nyt hän on vapaa. Hän tuli uskoon yhdeksän vuotta sitten.

Nähtävissä arkistosta

13 Ari Lepistö ’Vangista pastoriksi’

Ari Lepistön elämä oli nuoruudesta asti väkivaltaa, alkoholia ja huumeita. Hän oli vankilassa yhteensä seitsemän vuotta. Vankilan sellin yksinäisyydessä hän ku17uli Jumalan äänen, tästä puolen vuoden päästä hän tuli uskoon. Ari on olut vuosia vankilaevankelista, tällä hetkellä hän opiskelee pastoriksi.

Nähtävissä arkistosta

12 Esa Eerola, Pentti Kuukankorpi ja Risto Kiiskilä ’Jumalan ilmestyminen sodan keskellä’

(vas.) Risto Kiiskilä, Esa Eerola ja Pentti Kuukankorpi

Suomi 100 vuotta juhlajakso: Jumala näytti sotilaalle haavoittumispaikan etukäteen. Pelkosenniemeltä Karjalan kannakselle. Kaksi sotaveteraania ja sotainvalidien veljespappi kertovat ihmeellisiä selviytymiskertomuksia sodan ajalta, kuinka Jumala vastasi Suomen kansan rukouksiin. 98-vuotias Pentti Kuukankorpi (FM), 92-vuotias Risto Kiiskilä (DI) ja rovasti Esa Eerola kertovat, miten sotilaat varjeltuivat yliluonnollisesti sodan keskellä. Mukana yhteensä 65 autenttista kuvaa talvi- ja jatkosodasta.

Nähtävissä arkistosta

11 Antti Sainio ’Kuollut mies elää’

Antti Sainio oli koomassa sairaalan ruumishuoneella kolme päivää. Kun hoitaja saapui ruumishuoneeseen, hän pelästyi nähdessään, kuinka kuolleeksi todettu mies liikkui. Se oli Antti. Tuosta tapahtumasta on kulunut 65 vuotta. 90-vuotias Antti Sainio on ilmeisesti Suomen vanhin vankilalähetti, sillä hänellä on takanaan 55 vuotta vankilatyötä. Vuonna 2014 hänelle annettiin Oikeusministerin myöntämä vankeinhoidon ansioristi. Antti huomioitiin myös kutsulla Presidentin linnaan Itsenäisyyspäivän juhlaan.

Nähtävissä arkistosta

10 Osmo Räisänen, Pauli Blomerus ja Jussi Jokisaari ’Äidin rukous’

Kolme äitiä rukoili lastensa puolesta vuosia. Jumala vastasi äitien rukouksiin. Kaikki kolme miestä tulivat uskoon. Kaikki kolme ovat vankilatyön veteraaneja. Jussi Jokisaari on kirjailija ja evankelista. Pauli Blomerus oli vajonnut jo puliukkoasteelle, kun vuonna 1979 hänen elämänsä muuttui niin, että sitä ihmettelivät paikalliset poliisitkin. Oman todistuksensa kertoo akaalainen Osmo Räisänen. Hän oli 11 kertaa vankilassa, kun 1984 Mikkelin vankilan sellissä Jeesus pelasti Osmon.

Nähtävissä arkistosta

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on mari.mattelmaki-1024x572.png

9 Mari Mattelmäki ’Kun mahdoton muuttuu mahdolliseksi’

Kun Mari Mattelmäki oli lähetystyössä Ecuadorissa, tuntui, että koko kaupunki oli häntä vastaan. Hänen koiraansa kivitettiin ja ihmiset toivat roskansa hänen ovensa eteen. Kaikki kuitenkin muuttui, kun Mari rukoili naapurin pojan puolesta, joka oli jäänyt auton alle..

Nähtävissä arkistosta

8 Esa Heinonen ’Rosvo ja poliisi’

Rikospoliisi Esa Heinonen joutui identiteettikriisiin tullessaan uskoon. Kun hän aikaisemmin kuulusteli rikoksesta syytettyjä, hän ajatteli, että hän on poliisi ja pöydän toisella puolella istuu rosvo. Mutta uskoontulonsa jälkeen hän ymmärsi, että Jumalan näkökulmasta, me kaikki olemme ’rosvoja’.

Nähtävissä arkistosta

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on 19023436_317056865398102_5780083902579795740_o-1024x644.jpg

7 Thomas Nemlander ’Suurin ihme’

Thomas Nemlander eli vankilasta vapauduttuaan kaksoiselämää. Hän oli perheen isä ja samaan aikaan narkomaani. Jumala näytti hänelle yliluonollisella tavalla kaikki hänen syntinsä, jonka tulokseni hän turvautui Jeesukseen. Huumeet jäivät kertaheitolla.

Nähtävissä arkistosta

6 Jukka Tolonen ’Uusi elämä’

Yksi Suomen tunnetuimmista kitaristeista, Jukka Tolonen, tuli uskoon vankilassa istuessaan tuomiota naisystävänsä murhayrityksestä. Hän rukoili ensimmäisen kerran Jeesusta, että tämä nainen jäisi henkiin. Tapahtui kaksi ihmettä. Nainen selvisi hengissä ja Jukka löysi Jeesuksen elämäänsä.

Nähtävissä arkistosta

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on 17972214_293435764426879_3573533913565197804_o-1024x555.jpg

5 Veikko Runolinna ’Anteeksiantamisen voima’

Helsingin Lähetysseurakunnan perustaja, Olavi Runolinna tuli uskoon vankilassa, istuessaan tuomiota murhasta. Yllättävän ja mielenkiintoisen kertomuksen omasta isästään kertoo Veikko Runolinna.Maaliskuussa 1932 Olavi Runolinna murhasi kaksoisagentti Minna Craucherin. Konnunsuon vankilassa, kesken vankilatuomion, Olavi Runolinna tuli uskoon. Tuon jälkeen hänen elämänsä suunta muuttui täysin. Hän oli vankilassa valkoisten johtaja. Uskoontulon jälkeen hän pyysi anteeksi punaisilta ja kertoi, että hän ei ole enää valkoisten johtaja, vaan hänellä on uusi johtaja, joka on Jeesus. Myöhemmin hän aloitti hengellisen työn, joka johti v.1960 Helsingin Lähetysseurakunnan perustamiseen.

Nähtävissä arkistosta

3 Kent Nyman ’Anna unelmasi Jumalalle’

Kent Nymanin unelma oli tulla isona jääkiekkoilijaksi, mutta unelma murskaantui, kun oma isä hukkui uintimatkallaan. Samalla murskaantui Kentin elämä; tuli katkeruus, alkoholi, huumeet ja vankila. Ensimmäisen kerran hän joutui vankilaan 15-vuotiaana. Lopulta hän oli vankilassa yhteensä kahdeksan kertaa. Konnunsuon vankilan eristyssellissä, hän kohtasi Jeesuksen. Nyt vuosikymmenien jälkeen, hän saa elää todeksi myös unelmaansa jääkiekkourasta.

Nähtävissä arkistosta

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on 16299573_256481571455632_5857678563293154045_o-1024x705.jpg

2 Timo Ahola ’Jumalan äänen kuuleminen’

Ryyppyillan päätteeksi Timo tappoi hyvän ystävänsä vahinkolaukauksella. Vankisellissä Timo kuuli Jumalan puhuvan hänelle ja hän tuli uskoon ja sai elämäänsä uuden suunnan. Entiselle ammattinyrkkeilijällä Timo Aholalle, jota valmensi Elis Ask, tuli vuonna 1981 pysähdys. Ryyppyillan päätteeksi Timo tappoi hyvän ystävänsä vahinkolaukauksella. Helsingin vankilassa Timo kuuli Jeesuksesta vankilalähetiltä. Vankisellissä Timo kuuli Jumalan puhuvan hänelle, minkä seurauksena Timo tuli uskoon ja sai elämäänsä uuden suunnan. Nykyään hän toimii evankelistana Keski-Suomessa.

Nähtävissä arkistosta

1 Lauri ’Late’ Johansson ’Mille perustukselle sinä rakennat?’

Lauri ’Late’ Johansson kertoo elämästään ja ajatuksistaan. Hän on istunut vankilassa yhteensä noin 20 vuotta. Yhdeksän vuotta sitten, kesken murhatuomiota, h17än tuli uskoon Riihimäen vankilassa, sen jälkeen hän tunnusti kaksi murhaa lisää. Nykyään Lauri on Jeesuksen voimakas todistaja.”Ei aina tarvitse olla murhamies ja rikollinen ja joku kova konna, että tarvitsee Jeesusta, nimittäin Jeesusta me tarvitaan jokainen.”

Nähtävissä arkistosta